Komentáře ke článku: Zelí

Zelí je zelenina patřící do čeledi brukvovitých. Planým předchůdcem evropského původu byla brukev zelná. Byla nalezena také ve volné přírodě zemí východního Středomoří, kde roste široká paleta planých i kulturních forem této rostliny. Za předpokladu, že zelí zdomácnělo nejdříve v západní Evropě a odtud se rozšířilo na východ, by mělo existovat více kultivarů na západě než na východě. Zelí je neodmyslitelnou součástí tradiční české kuchyně, dříve však bylo jednou z hlavních potravin, a to po celý rok. Lidé si tak zajišťovali pravidelný přísun důležitých a v tehdejší běžné potravě chybějících látek, na celé zimní období. Energetická hodnota zelí je velmi nízká, přitom nás dokáže nasytit a zároveň nám dodá množství zdraví prospěšných látek.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Vložení nového komentáře
Diskuzní příspěvek může vložit pouze registrovaný (registrační formulář) a aktivně přihlášený uživatel (přihlásit se).

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní