Pro své
léčivé účinky se červená řepa konzumovala již před několika tisíci lety a dodnes se doporučuje při mnoha zdravotních obtížích. Konzumovat lze nejen
bulvu, zužitkovat se dají i její
listy, z kterých můžeme připravit chutný osvěžující salát nebo polévku.
I když existují
rozmanité typy řepy - červené, s červenými a bílými kruhy, bílé a žluté, jsou nejkvalitnější řepy
červené.
Červená řepa
prospívá cévnímu systému,
zabraňuje křehkosti cév a kornatění tepen (ateroskleróze), chrání před infarktem,
snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje tvorbu červených krvinek,
odstraňuje zácpu. Šťáva z řepy čistí játra,
chrání organismus před radioaktivními látkami, byl prokázán i její účinek při
renovaci poškozených buněk.
Červená řepa obsahuje různé substance, které
rozpouštějí a odstraňují nestravitelné zbytky, odplavují
toxické látky z mozku a nervových buněk. Bez této zátěže reagují nervové buňky rychleji, člověk se následně cítí
lépe a svěžeji. Obecně se červené řepě připisuje povzbuzující účinek zvyšující
odolnost organizmu.
Má
močopudné účinky, tím, že vylučuje z těla sůl má i protirevmatické účinky.
Povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Stopové prvky podporují tvorbu inzulínu, zrakovou ostrost a metabolismus vůbec. Látky obsažené v této chutné plodině (významný zdroj kyseliny listové) jsou nesmírně důležité také pro
plodnost a svůj význam hrají při
vývoji plodu.
Červená řepa obsahuje:
- Betain – rostlinné pigmenty a bílkovina, která brání rozvoji kornatění tepen, působí protiskleroticky, chrání a podporuje činnost jater. Toto jedinečné přírodní cytostatikum pomáhá likvidovat i rakovinné bujení a některé druhy leukémií.
- Betanin - barvivo červené řepy, rozšiřuje věnčité tepny, zpevňuje stěnu vlásečnic, je prospěšné proti vysokému tlaku krve. Tato látka má i bakteriostatické účinky, což znamená, že jakmile pronikne jednou do bakterie, zastaví její vývoj a množení. Toto barvivo způsobuje neškodné zbarvení moči do červena.
- Křemík (Si) - látka potřebná pro bezproblémový růst nehtů, vlasů a zdravé kůže. Dále prospívá vazům, kostem, cévám a mozku, odvádí z těla jedovatý hliník.
- Betakarotén
- Vitamin B1, B2, B9 (kyselinu listovou)
- Vitamin C
- Vitamin E
- Draslík (K) – nemoci srdce, krevní oběh, vysoký krevní tlak
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Železo (Fe)
- Křemík (Si) - posiluje kosti, cévy i kůži
- Měď (Cu)
- Sodík (Na)
- Jód (J)
- Selen (Se)
- Mangan (Mn)
- Fluor (F)
- Kobalt (Co)
- Lithium (Li)
- Stopové prvky - rubidium a cezium
- Mnoho Pektinu - podporuje trávení, vylučování cholesterolu, olova i radioaktivních látek.
- Vyšší množství bílkovin s cennými amino-kyselinami prospívajícími metabolismu mozku.
- Velké množství cukru (sacharózy) – pozor na velké dávky u diabetiků.
- Menší množství kyseliny šťavelové - pozor u nemocných s močovými kameny.
- Vlákninu - stimuluje peristaltiku střev a čistí je od jedovatých usazenin.
Červená řepa působí na naše tělo nejen
zevnitř, ale i zvenčí. Je významným prostředkem k udržení
zdraví i krásy. Látky obsažné v řepě nám pomohou uchovat si pružnou pleť a
mladistvý vzhled naší pokožky. Nehty budou pevné, vlasy lesklé a silné.
Pozitivní vliv červené řepy na naše orgány a zdraví:
- cévy
- tvorba červených krvinek
- okysličování buněk
- trávicí ústrojí, peristaltika střev
- podpora produkce trávících šťáv v žaludku
- podpora činnosti žlučníku a jater, která zároveň i čistí
- vlasy
- nehty
- pleť a pokožka
- mozek
- nervy
- vazy
- kosti
- zrak
- infekce
- imunita
- arterioskleróza
- nemoci srdce, infarkt
- močové cesty
- žlučové kameny
- zácpa
- snižení krevního cholesterolu
- vysoký krevní tlak
- léčba rakoviny, prevence nádorových onemocnění
- revmatické problémy
- chudokrevnost
- regenerace organismu
- odstranění jedovatých látek z těla
- podporuje růst nových tkání
- plodnost/vývoj plodu
Podle některých studií
dlouhodobé pití šťávy z červené řepy rozpouští kameny žlučového měchýře a tromby.
Pokrmy z červené řepy zlepšují trávení a mají blahodárný
vliv na celý organismus. Z výživového hlediska je
vařená řepa cennější než syrová.
Z řepy odkrojíme listy a kořen, bulvu důkladně omyjeme, vaříme ji ve slané vodě doměkka, ale aby byla
pevná na skus. Během vaření můžeme tvrdost vyzkoušet špejlí. Podle velikosti bulvy vaříme řepu asi 30 - 50 minut. Vodu slijeme a bulvu
ihned oloupeme. Řepu lze použít pro
teplou i studenou kuchyni.
Konzumovat lze i
syrovou řepu, kterou můžeme najemno nastrouhat do různých zeleninových salátů nebo z ní připravit zdraví prospěšnou
šťávu.