Antioxidanty
Antioxidant znamená protikyslíkový (protioxidační). Látky, které omezují aktivitu volných radikálů a neutralizují jejich účinky, se nazývají antioxidanty. Tím, že omezují proces oxidace v organismu, přispívají k ochraně imunitního systému. Předpokládá se, že antioxidanty zpomalují proces stárnutí a preventivně působí proti srdečním onemocněním a infarktu.
V našich buňkách probíhá nespočetné množství reakcí a procesů, které jsou pro náš život nezbytné. Tyto reakce jsou však zároveň
zdrojem vedlejších produktů zvaných volné radikály, které mohou
oxidací poškodit nebo zcela zničit
zdravé tělní buňky. Antioxidanty s těmito volnými radikály reagují a chrání tak buňky před jejich poškozením, které může vést
k chorobám jako je rakovina, srdeční onemocnění, ale je také součástí přirozeného
procesu stárnutí organismu.
Dostatečný přísun antioxidantů v naší stravě nám zajistí lepší ochranu před těmito chorobami a pomůže zpomalit stárnutí organismu.
Důležitou úlohu hrají
antioxidanty v potravinářství. Zajišťují, aby si
potraviny zachovaly chuť a barvu a byly poživatelné po delší dobu. Zpomalují ztrátu barvy ovoce a zeleniny.
Zabraňují oxidaci tuků a výrobků obsahujících tuk, tím zamezují žluknutí. Antioxidanty také
ochraňují některé vitamíny a aminokyseliny před oxidací.
Antioxidanty dělíme na:
- Přirozené - vyskytují se v přírodě (ovoce, zelenina, ořechy, semena, zelený čaj, ..), nebo v určitých potravinách a nápojích (výrobky z kakaa, které obsahují alespoň 70% kakaa, červené víno,..), jsou ale přítomny i v organismu ve formě enzymů.
- Syntetické - jsou uměle vytvořené, nevyskytují se nikde v přírodě. Najdeme je hlavně v potravinových doplňcích, které nejsou na přírodní bázi.
Hlavní přirozené zdroje antioxidantů:
- ovoce – hrozny, třešně, švestky, blumy, jablka, meruňky, broskve, citrusy, kiwi, avokádo
- lesní plody - borůvky, brusinky, maliny, jahody
- zelenina – červená řepa, brokolice, kapusta, listová zelenina, zelí, růžičková kapusta, špenát, sladké papriky, cibule, česnek, rajčata, mrkev, řeřicha, tykev, hrášek, meloun, sladké brambory (Batáty)
- nápoje - zelený čaj, kakao, šťáva z hroznů
- byliny – kopr, rozmarýn, máta peprná, šalvěj, tymián, oregano
Nejdůležitější přirozené antioxidanty v potravě nebo potravinových doplňcích:
- Vitamíny - A (beta-karoten), B2, B13 – kyselina lipoová, C, E
- Minerály - selen (Se), zinek (Zn)
- Koenzym Q10
- Polyfenoly – látky obsažené v rostlinách s antioxidačním účinkem, které se přirozeně vyskytují v kakau a jiných potravinách rostlinného původu. Hlavním zdrojem polyfenolů v našem jídelníčku je ovoce a nápoje (džusy, čaj, káva, kakao, čokoláda, víno a pivo), v menší míře čerstvá zelenina, luštěniny a cereálie.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...