Mrkev
Mrkev patří do čeledi miříkovitých a pěstujeme ji jako kořenovou zeleninu. Pochází z oblasti jižní Asie (Afgánistánu, Íránu a Pákistánu), kde dodnes nalezneme její divoké předky. V průběhu 12. století se mrkev dostala až do západní Evropy a do Číny. Dnes se již pěstuje po celém světě. Původní kořeny mrkve měly bílou a nachově červenou barvu, současné oranžové kořeny vznikly v 17. století šlechtěním v Holandsku. Mrkev je bohatá nejen na vitamíny, minerály, stopové prvky, ale obsahuje další užitečné látky, mimo jiné i vlákninu a důležité antioxidanty.
![obrázek ke článku Mrkev obrázek ke článku Mrkev](/img_data_arch/1/1283430031cla_mrkev.jpg)
Na rozdíl od většiny zeleniny je mrkev
zdravější vařená nebo restovaná. Syrová má tuhé buněčné stěny, takže tenké střevo absorbuje jen nepatrné množství beta-karotenu. Při tepelné úpravě se přemění více než polovina této látky na vitamin A. Mrkev je vhodné konzumovat vždy
s menším množstvím tuku, aby se náležitě vstřebaly všechny látky rozpustné v tucích.
Označení mrkev je všeobecné pro všechny typy mrkví, jako je:
- Karotka - raná odrůda mrkve s jemnější dužninou a tupým kořenem
- Mrkev - pozdní odrůda, špičatá, rozměrově větší, dobře skladovatelná
Nejznámější složkou mrkve je
beta – karoten, který je zodpovědný za barvu kořene. Patří mezi
antioxidanty, pomáhá tělu v boji se stresem a znečištěným prostředím.
Tento vitamin udržuje v dobrém stavu všechny sliznice, působí jako růstový činitel, regeneruje pleť, unavený zrak a zlepšuje šeroslepost. Podle některých studií má beta – karoten i nezastupitelné místo v boji
proti nádorovému onemocnění.
Syrová mrkev obsahuje také
sacharid falkarinol, který má silné
protirakovinné účinky. Falkarinol je však nestabilní a při vaření se snadno rozkládá. Je proto nutné
vařit mrkev vcelku, aby tato důležitá složka zůstala zachována uvnitř mrkve.
Významné složky obsažené v mrkvi:
- Provitamin A (beta - karoten)
- Vitamíny B
- Vitamin C
- Vitamin D
- Vitamin E
- Vitamin K
- Lecitin
- Vláknina
- Lehce stravitelná glukóza
- Sodík (Na)
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Jód (J)
- Draslík (K)
- Fosfor (P)
- Železo (Fe)
- Měď (Cu)
- Zinek (Zn)
- Mangan (Mn)
- Selen (Se)
Obsah
selenu v mrkvi je také nezanedbatelný, jde o stopový prvek, který se řadí mezi antioxidanty a je velmi důležitý i
pro náš imunitní systém.
Příznivé účinky mrkve pro náš organismus:
- zvyšuje odolnost organismu
- chrání tělo před volnými radikály
- podporuje zdravý růst a vývoj dětí
- posiluje srdce a cévy
- zlepšuje zrak
- posiluje sliznice v těle
- urychluje hojení ran
- udržuje hezkou pokožku a pleť
- pomáhá při zácpě, ale i průjmu
- stará se o kvalitní vlasy a nehty
- prospívá těhotným ženám
- zvyšuje mužskou plodnost
Mrkev má
bohaté uplatnění i v kuchyni. Připravují se z ní saláty, polévky, přílohy, pomazánky a podobně. I čerstvá nať se dá využít jako bylinka třeba do polévky.
V případě, že mrkev
kupujete do zásoby, je třeba ji
skladovat v chladném a temném prostředí a pravidelně kontrolovat její kvalitu. Mrkve
nepřipravujte zbytečně předem (krájení, strouhání), nýbrž až
těsně před její konzumací či úpravou, aby se oxidací nezničil vitamin C a neztrácely na hodnotě i ostatní důležité živiny, které jsou v mkvi obsažené.
Sdílet na: