Okurka
Do Evropy se okurky dostaly díky zámořským plavbám asi v 16. století. Jejich blahodárné účinky neunikly pozornosti již tehdejších lékařů i lidových léčitelů. Okurka obsahuje 95% vody s minimálním obsahem kalorií. Jsou oblíbenou potravinou u lidí, jež bojují s nadváhou. I když mají málo kalorií, dodávají organismu mnoho cenných látek. Díky tomu, že se okurky pěstují i ve sklenících, je na pultech obchodů k dostání po celý rok. Okurky lze v chladničce skladovat bez problémů celý týden, pokud nahnívají, tak vždy od špičky.
Známe
dva základní druhy okurek, dlouhé a štíhlé s hladkou slupkou
(salátové) a kratší, silnější s bradavičnatou slupkou
(polní). Pokud se polní okurky nenechají dorůst a sklízejí se o velikosti 7 - 10 cm, jsou z nich velmi
žádané nakládačky.
Okurka obsahuje:
- cukry
- bílkoviny
- vlákninu
- vitamíny B
- vitamin C
- vitamin E
- vitamin K
- Draslík (K)
- Hořčík (Mg)
- Fosfor (P)
- Měď (Cu)
- Mangan (Mn)
- Křemík (Si)
- Síru (S)
Okurka je
nejúčinnějším přírodním diuretikem, podporuje vylučování moči, snižuje ukládání kyseliny močové v těle. Je to přímo
lék na srdeční a ledvinové problémy, pomáhá při otocích (i revmatických) a léčbě ledvinových či žlučových kamenů. Je i mírně projímavá, její
vláknina přispívá k pročištění střev. Vysoký
obsah draslíku normalizuje krevní tlak.
Bílkoviny nejen povzbuzují ledviny, ale omezují i buněčné bujení, pročišťují ústrojí, působí hojivě na pokožku.
Ten, kdo má pevnou vůli, může vyzkoušet
čistící kůru ze šťávy okurky (2 dl), červené řepy (2 dl) a mrkve (4 dl). Šťávy se smíchají, rozdělí na 4 díly a vypijí v průběhu jednoho dne. Tato směs čistí krev, játra a žlučník a zároveň má blahodárný vliv na prostatu.
Okurku najdeme i
v řadě kosmetických přípravků. Vymačkaná
šťáva díky obsahu křemíku a síry povzbuzuje zdravý růst a pružnost vlasů i vazivových tkání.
Obklady z plátků okurky pleť pročistí a projasní, zklidní záněty a otoky kolem očí. Okurková maska zlepší vzhled každého typu pleti.
Okurka je velmi
osvěžující zelenina. Je žádaná nejen při
udržování štíhlé linie a při různých dietách, ale našla si právem své místo v jídelníčku nás všech.
Okurka je
nejchutnější v nejrůznějších salátech, velmi rozšířené je spojení okurky se zakysanými výrobky. Rozkrájená na tenká kolečka se používá jako
obloha sendvičů, chlebíčků, je ozdobou všech obložených talířů a mís.
Sdílet na: