Květák
Květák patří hned po zelí mezi nejoblíbenější košťálovou zeleninu. Patří mezi pěstebně náročnější zeleninu, potřebuje čerstvě prohnojenou půdu, velké množství vody, a to hlavně při nasazovaní růžic a před sklizní. Vyhovuje mu slunné místo. V boji proti škůdcům a výkyvům teplot je vhodné použít netkanou textilii. Existuje více druhů, které si liší raností výsady, odolností proti chorobám, barvou a tvarem růžice. Květák se pěstoval už před naším letopočtem na Středním východě. Přes Itálii se dostal v 16. století do Střední Evropy. U nás se pěstuje od 18. století, a to zejména v Polabí.
Domácí druhy květáku jsou v prodeji
od června do listopadu. Při nákupu dbejte vždy na to, aby květák měl pevné, bílé růžice bez otlaků, listy nebyly povadlé. Dlouhodobé skladování a přeprava se projeví šedožlutou barvou. Čerstvý květák vydrží
v chladu asi 10 dní.
Při trávení květáku dochází
k nadýmání. To lze potlačit přidáním výrazného
koření (česnek, kmín, mletý koriandr) nebo
bylinkami podporujícími trávení (bobkový list, fenykl).
Květák obsahuje:
- vitamin B1
- vitamin B2
- vitamin B5
- vitamin B6
- vitamin B9 - kyselinu listovou
- vitamin B12
- vitamin C
- vitamin K
- draslík (K)
- vápník (Ca)
- hořčík (Mg)
- zinek (Zn)
- měď (Cu)
- železo (Fe)
- jód (J)
- mangan (Mn)
- síru (S)
- aminokyseliny
- bílkoviny
- sacharidy
- vlákninu
Květák obsahuje mannitol (sladidlo) vhodný
pro diabetiky. Tato zelenina
prospívá dobré funkci pokožky, sliznic.
Obsahové látky působí proti řídnutí kostí, lámavosti nehtů, podporují dobrou funkci kloubů, růst zdravých vlasů, mají také protisklerotické účinky.
Květák se
nedoporučuje při dně (puriny), také při zánětech jater a žlučníku.
Hlavní léčivé účinky květáku:
- důležitý pro růst buněk a jejich obnovu
- podporuje krvetvorbu
- posiluje imunitní systém
- tlumí zánětlivé reakce
- podporuje dobrou funkci kloubů
- působí na snižování krevního tlaku
- pomáhá předcházet onemocnění tlustého střeva
- pomáhá při problémech s ledvinami a močovým měchýřem
V kuchyni patří květák mezi
oblíbenou zeleninu. Upravuje se vařením, dušením, může se zapékat nebo obalovat jako řízky. Oblíbenou pochoutkou je květák
nakládaný v kyselém nálevu, prodává se také
zmrazený, často bývá součástí i mražených zeleninových směsí.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...