Ředkvičky
Ředkvičky patří mezi zeleninu čeledi brukvovitých. Mají blahodárný vliv na naše zdraví, byly u nich nalezeny látky s protirakovinnou aktivitou, ochraňují nás před bakteriemi a plísněmi. Ředkvičky zřejmě pocházejí z oblasti Blízkého Východu, i když jiné zdroje tvrdí, že má původ v Japonsku. Dnes se pěstují v celém mírném pásmu a i u nás se poměrně dobře zabydlely. Na podmínky jsou celkem nenáročné a díky jejich rychlému růstu se pěstují a sklízí po celý rok.
Hořčičné oleje dodávají ředkvičkám onu typickou,
štiplavou chuť, která rostlinu
ochraňuje před napadením škůdci a nebezpečnými mikroorganismy. Stejně působí i v našem těle, kde má
dezinfekční účinky v celém trávicím traktu, v jícnu, žaludku, tlustém i tenkém střevě. Hořčičné oleje zabíjejí bakterie a plísně, které by nám mohly způsobovat řadu potíží, jako je nadýmání, střevní a žaludeční potíže, průjmy apod. Pravidelnou konzumací ředkviček můžeme tyto přemnožené kultury účinně
likvidovat a zabraňovat jejich dalšímu množení.
Podobně fungují hořčičné oleje i v
dalších částech našeho těla, například v ústní dutině i v oblasti nosohltanu, kde navíc pomáhají
rozpouštět usazený sekret, léčí tedy i rýmu a kašel. Ředkvičky jsou tak vhodnou stravou i v době
nachlazení a nemocí dýchacích cest, kdy potlačují infekce a posilují organismus.
Při nákupu ředkviček raději zvolíme
bio-produkt, abychom tělo chránili před vysokými dávkami dusičnanů, které přehnojená zelenina obsahuje. Povadlé a na omak měkké ředkvičky nejsou tou nejlepší volbou,
čerstvá ředkvička by měla být křehká, šťavnatá se svěžími nepřerostlými listami.
Ředkvičky obsahují:
- Karoten
- Vitamin C - nezbytný k tvorbě kolagenu, udržuje zdravou kůži, kosti, chrupavky, zuby, dásně a podporuje hojení ran, dále je to silný antioxidant, chrání tělo před volnými radikály, posiluje imunitu.
- Vitamin B3 (niacin, vitamin PP, kyselina nikotinová) - větší potřebu mají lidé s onemocněním ledvin, konzumenti alkoholu a velkého množství sladkostí. Niacin rozšiřuje cévy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak.
- Vitamin B9 (kyselina listová) - nezbytná pro zdravý vývoj plodu v matčině lůně, pro děti v době růstu a pro dospělé, kde hraje stěžejní roli jak pro pevné nervy, tak celkovou fyzickou i mentální kondici.
- Selen (Se) - antioxidant, který zbavuje tělo těžkých kovů, podporuje produkci hormonů štítné žlázy a je důležitým prvkem pro plodnost mužů.
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Draslík (K) - odvodňuje, snižuje krevní tlak.
- Síru (S)
- Měď (Cu)
- Fosfor (P)
- Mangan (Mn)
- Vlákninu - stimuluje peristaltiku střev, čistí je od usazených toxinů a působí proti zácpě.
- Hořčičné oleje - přispívají k lepšímu trávení, zabraňují nadýmání, zlepšují stravitelnost těžších jídel.
Ředkvičky působí i mírně
močopudně, jsou nízkokalorické, hodí se tedy jako součást
zdravé diety v každém věku.
Příznivé účinky ředkviček na náš organismus:
- hubí střevní bakterie a plísně
- uvolňují hleny a usnadňují vykašlávání
- podporují perilstatiku (pohyb) střev
- působí proti nadýmání
- odstraňují zácpu
- chrání buňky před volnými radikály
- jsou prevencí žlučových a ledvinových kamenů
- snižují krevní cholesterol
- snižují krevní tlak
- odvodňují
- posilují nervy
- posilují paměť
- vzhledem k obsahu karotenu mají blahodárný vliv na zrak
- působí preventivně proti avitaminóze
Čerstvě nakrájené ředkvičky na chlebu s máslem jsou nejen rychlou, ale i zdravou přesnídávkou pro děti i dospělé. Skvěle chutnají i v
zeleninových salátech nebo jako příloha k jídlu. I když jsou ředkvičky nejzdravější čerstvé, dají se lehce
tepelně upravovat.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...