Tuřín – brukev řepka tuřín

Tuřín je méně známá kořenová zelenina a krmná plodina z rodu Brassica. Historie této rostliny sahá hluboko do dějin lidstva. Jako kulturní rostlina je tuřín znám cca 4 000 let, ve středověku patřil mezi jednu z nejvíce pěstovaných plodin. První jej poznali a pěstovali starověké národy ve Středozemí. Lahůdkové tuříny jemnější chuti byly vypěstovány teprve nedávno. Tuřín je příbuzný s vodnicemi, s kterými se dá vzájemně křížit. Na rozdíl od vodnice jsou bulvy tuřínu větší, jejich větší část vyčnívá nad zemí. Známé jsou i žlutomasé odrůdy, které jsou chutnější, tudíž více oblíbené. Mají nasládlou, poněkud peprnou chuť. Tuřín jako rostlina je menšího vzrůstu. Kvete žlutě, květy mají drobné okvětní lístky a složené květenství.

obrázek ke článku Tuřín – brukev řepka tuřín

Na půdu a živiny tuřín není náročný, dobře se mu daří i v chladnějších oblastech, je mrazuvzdorný. V České republice se pěstuje poměrně málo, hlavně ve vyšších polohách, v nižších dostává přednost řepka. Nesnáší sucho a čerstvě hnojenou půdu.

Tuřín lze využít prakticky celý, včetně listů. Má léčivé účinky při chorobách zažívacího ústrojí.

V Německu je populární vyšlechtěná listová forma, kde se jednotlivé listy otrhávají a dusí se jako kapusta nebo špenát.

Tuřín obsahuje:


  • až 90 % vody
  • vlákninu
  • bílkoviny
  • tuky
  • karoten
  • vitamin C
  • vápník

V kuchyni má tuřín uplatnění jak syrový (tuřínové zelí, saláty), tak i vařený, v polévkách a jako příloha k masu.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Tuřín – brukev řepka tuřín


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní