Oblibu si rajčata získala hlavně pro svoji
výraznou chuť, krásnou barvu a velmi snadný způsob pěstování. Většina druhů rajčat je nenáročná na půdu, dosahují dobrých výnosů za minimálního úsilí,
dají se pěstovat na záhonech, ve sklenících, ale i ve větších nádobách na balkónech či terasách.
Liší se barvou (červená, žlutá i fialová), tvarem, velikostí i chutí.
Nejznámější jsou rajčata masitá, soudková, velkoplodá, keříčková, tyčková, koktejlová, .. Rajčata bychom měli
konzumovat s trochou tuku, aby tělo mohlo lépe vstřebat karoteny a jiné cenné substance rozpustné v tucích. Jelikož je slupka rajčat pro některé osoby těžko stravitelná, můžeme rajčata přelít horkou vodou a
slupku následně lehce stáhnout.
Důležité látky obsažené v rajčatech:
- Provitamin A
- Lykopen - silný antioxidant, který zabraňuje škodám vzniklým působením volných radikálů na DNA buněk, DÁLE koordinuje rozmnožování buněk, které by bez jeho přítomnosti probíhalo nekontrolovaně
- Vitamíny B
- Vitamin C – chrání srdce, posiluje imunitu
- Vitamin E
- Vitamin K
- Draslík (K) – vylučování vody a moči z těla
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Zinek (Zn) – důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně
- Železo (Fe)
- Měď (Cu)
- Nikl (Ni)
- Kobalt (Co)
- Fosfor (P)
- Vlákninu – aktivuje trávení a vylučování
- Tyramin - působí dráždivě na hladké svalstvo a vyvolává zlepšení nálady
Za pocity blaha a štěstí nebo naopak
za neklid a špatnou náladu může
hormon serotonin, kterého mají ženy v těle méně než muži. Pokud ho budete mít
nedostatek, budete trpět nervozitou, depresemi, podrážděností, poruchami spánku. K produkci serotoninu je potřeba
esenciální aminokyselina tryptofan, která může být získána pouze z potravy. Pro zachování dobré nálady a výkonnosti i v zimním období by na talíři tedy
neměla chybět ani rajčata, která tuto důležitou složku potravy obsahují.
Rajčata jsou právem označována za
elixír mládí. Mají velmi příznivý vliv na naše zdraví, podporují
látkovou výměnu, krvetvorbu, prospívají vlasům nehtům a pokožce,
pomáhají při stavbě nových vaziv, posilují buněčnou strukturu a sliznice v celém těle.
Omlazují buňky, zlepšují imunitu, oběhové potíže, chrání srdce, podporují spánek. Odstraňují poruchy trávení, zácpu,
odvodňují a působí močopudně, pomáhají při ateroskleróze a tukové degeneraci jater, mají
antibakteriální účinky.
Příznivé účinky rajčat na organismus:
- podporují tvorbu hemoglobinu
- působí preventivně proti infekcím
- posilují srdce
- chrání sliznice v celém těle
- pomáhají revmatikům a diabetikům
- povzbuzují tvorbu hormonů
- podporují spánek
- zlepšují náladu
- starají se o zdravou pokožku (využití v kosmetice)
- odstraňují zácpu (obsahují vlákninu)
- protirakovinné účinky (obsahují důležité antioxidanty)
Rajčata
povzbuzují činnost žlázek v žaludeční sliznici, což je pro většinu osob velmi prospěšné.
Nehodí se však pro ty jedince, jež mají přebytek žaludečních šťáv.
Vědecké výzkumy ukázaly, že
riziko vzniku rakoviny prostaty je nižší u těch mužů, kteří
pravidelně konzumují rajská jablka nebo rajský protlak či kečup. Důvodem je zřejmě vysoký
obsah antioxidantů v rajčatech, jejichž základní funkcí je, napojovat se na volné radikály tak, aby mohly být následně zneškodněny a vyplaveny ven z organismu. Tkáň prostaty je velice vnímavá k vlivům prostředí, čímž je i
extrémně zranitelná z hlediska poškození volnými radikály.
Lykopen nelze využít bez přítomnosti tuku! Tento antioxidant objevili vědci teprve nedávno, podle nejnovějších výzkumů je velmi účinným bojovníkem hlavně
proti rakovině prostaty a děložního čípku, snižuje i výskyt infarktů myokardu. Lykopen je obsažen v rajčatech hlavně těsně
pod jejich slupkou, obsahují ho rajčata nejen v syrovém stavu, ale i tepelně zpracované výrobky. Je však důležité, aby rajčata
dozrávala na slunci a byla šetrně zpracována.
Rajčata
skladujeme na suchém místě nejlépe při teplotě 10 -12 °C. Můžeme je také
zmrazovat, ale jejich použití po rozmražení je už vhodné pouze pro tepelnou úpravu. Před zmrazením je vhodné rajčata spařit, oloupat a nakrájet.
Rajčata jsou
nejen zdravá, ale i velice chutná zelenina. Lze je použít
čerstvá jako zeleninovou oblohu, či do zeleninových salátů nebo pro přípravu chutné rajčatové šťávy, která nás hlavně v zimě chrání před nachlazením.
Tepelně upravená rajčata se hodí na přípravu omáček, polévek, čalamád, k plnění i gratinování.
V potravinovém průmyslu slouží rajčata pro výrobu rajčatové šťávy, protlaku, kečupu a podobně. Rajský protlak si můžeme připravit i
doma, je to výborný polotovar určený k dalšímu použití, například jako přídavek do omáček.