Zelí
Zelí je zelenina patřící do čeledi brukvovitých. Planým předchůdcem evropského původu byla brukev zelná. Byla nalezena také ve volné přírodě zemí východního Středomoří, kde roste široká paleta planých i kulturních forem této rostliny. Za předpokladu, že zelí zdomácnělo nejdříve v západní Evropě a odtud se rozšířilo na východ, by mělo existovat více kultivarů na západě než na východě. Zelí je neodmyslitelnou součástí tradiční české kuchyně, dříve však bylo jednou z hlavních potravin, a to po celý rok. Lidé si tak zajišťovali pravidelný přísun důležitých a v tehdejší běžné potravě chybějících látek, na celé zimní období. Energetická hodnota zelí je velmi nízká, přitom nás dokáže nasytit a zároveň nám dodá množství zdraví prospěšných látek.
I když naši předkové zřejmě nevěděli, co všechno zelí obsahuje, věděli, že pokud budou jíst dostatek zelí, budou
zdravější a odolnější vůči nemocem. Kombinací všech pro tělo nepostradatelných a prospěšných látek se zelí stává více než jen pochoutkou na našem talíři. Je to nenápadný a přitom obdivuhodný
ochránce našeho zdraví.
Západoevropský způsob zpracování a konzumace zelí dlouho v Evropě převládal, zelí se jedlo
syrové, vařené nebo dušené. Kysané zelí je zřejmě tatarský vynález, který se ujal u Slovanů a ti s ním následně seznámili ostatní Evropu. Tento zvláštní způsob konzervace spočívá v
mléčném kysání, vyvolaném mikroorganismem Streptococcus brassiace. Češi tomuto způsobu konzervace přidali další zvláštnost, kterou je
šlapání zelí.
Dnešní hlávky zelí se od sebe
liší nejen dobou sklizně a velikostí, ale i tvarem a barvou. K moderním metodám
konzervace zelí (sterilizaci, mražení) přibylo v posledních letech také sušení. Základní způsob zpracování zelí je
krouhání. Časem se proto vyvinuly zvláštní odrůdy zelí tzv. krouhánské, které jsou
pozdní a mají větší hlávky.
Zelí obsahuje:
- vitamin A
- vitamíny skupiny B v ideálním poměru
- vitamin C – posílení imunity
- železo (Fe)
- zinek (Zn)
- selen (Se) - pomáhá snižovat vysoký krevní tlak
- draslík (K)
- sodík (Na)
- mangan (Mn)
- vlákninu
- bílkoviny
- glukózu
- aminokyseliny
Zelí důkladně
čistí naše střeva. Má schopnost na sebe vázat jedovaté látky (těžké kovy) usazené v trávicím traktu, především ve střevech a následně je
odvádí z těla ven. Ochraňuje střevní sliznice a podílí se na udržení zdravé střevní mikroflóry, čímž přispívá ke
správnému trávení a vylučování.
Díky vysokému obsahu
vlákniny pomáhá zelí
proti zácpě. Je tedy vhodnou součástí léčby
hemoroidů a chronické ochablosti střev. Konzumace zelí a užívání zelné šťávy se doporučuje lidem trpícím vředy žaludku a dvanácterníku. Obsažené látky
urychlují proces hojení a zacelování postižených sliznic.
Hlavní léčebné účinky zelí:
- posiluje imunitu
- snižuje vysoký krevní tlak
- čistí tělo od nežádoucích usazenin
- odstraňuje přebytečné krevní tuky, čímž snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- zklidňuje nervový systém, pomáhá při léčbě nespavosti, nervozity a napětí
- má blahodárný vliv na naše libido a potenci, plodnost a produkci spermatu (hlavně červené zelí)
- obnovuje správnou funkci štítné žlázy
- pomáhá v boji s nadváhou
I když je
v české kuchyni zelí hodně oblíbené, konzumuje se
nejvíce tepelně upravené (zelňačka, knedlo-vepřo-zelo).
Nejvyšší obsah zdraví prospěšných látek má však zelí
syrové a kysané. Na jemno nakrájené nebo nastrouhané syrové zelí se výborně hodí do salátů všeho druhu, výborná je i kombinace s mrkví a nastrouhanými jablky.
Aby syrové
zelí změklo a zjemnila se jeho chuť, uložíme ho po nakrájení do těsnící nádoby, kde ho před uzavřením promícháme s několika lžícemi olivového oleje. V chladu takto necháme zelí asi
2 dny uležet.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...