Dýně (tykev velkoplodá)
Tykev velkoplodá, nebo také dýně velkoplodá (Cucurbita maxima) je jednoletá popínavá zelenina z čeledi tykvovitých. Svůj název dostala podle svých, až několik desítek kilogramů těžkých, plodů. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky a je známo více než 25 druhů tykve. V 15. století se tykve rozšířily do Asie, v evropských zahradách se začaly objevovat až v 16. století. Tykve v asijských oblastech natolik zdomácněly, že se Asie (zejména Turecko, Japonsko, Čína) stala hlavní oblastí pěstování a šlechtění tykví. Dužina dýně je bohatá na vodu i vlákninu, minerální látky a vitamíny.
Tykev velkoplodá, která je
u nás nejznámější, má různé odrůdy, které se liší tvarem, chutí i barvou. I v tuzemských zahradách dorůstají
plody obřích rozměrů o váze 30- 50 kg. Jsou náročné na živiny, ale i na zálivku. Mají rády stálou vlhkost půdy, proto je musíme zalévat méně, ale častěji. Řadí se mezi
zimní tykve, protože se nechávají na záhonech zcela dozrát a při správném skladování přečká dýně i zimu.
Dužina dýně obsahuje:
- vodu
- cukry
- bílkoviny
- vlákninu
- nenasycené mastné kyseliny
- provitamin A – karoten
- vitamíny skupiny B
- vitamin C
- vitamin E
- kyselinu foliovou - podporuje tvorbu cholinu, který působí blahodárně na funkci jater, chrání před ateriosklerózou
- vápník (Ca)
- hořčík (Mg)
- zinek (Zn)
- draslík (K)
- železo (Fe)
- fosfor (P)
- měď (Cu)
- stopové prvky
Dýně
odvodňují, čímž čistí organismus a pomáhají při obezitě. Vzhledem ke své nízké nutriční hodnotě bývají součástí
redukčních diet.
Léčivé účinky tykve:
- působí močopudně, ulevuje při onemocnění ledvin a prostaty
- podporuje trávení
- odstraňuje škodlivé látky ze střev
- snižuje hladinu tuků v krvi
- posiluje imunitní systém
- zklidňuje nervy
- podporuje činnost srdce
- má blahodárný vliv na zrak, pleť, zuby a vlasy
- odvodňuje
Dužinu tykve můžeme konzumovat
čerstvou ve formě salátů či studených polévek, hodí se i jako přísada do moučníků a koláčů. Mnohé hospodyňky využijí dýni i
v teplé kuchyni, připravují ji dušenou, pečenou, smaženou, zapékanou i plněnou.
Vyzrálé plody lze použít při přípravě zavařenin, marmelád i na sladké sušení.
Tykve mají široké uplatnění hlavně
v mexické kuchyni. Oloupané plody se nejčastěji
kombinují s masem a pikantní omáčkou. Oblíbené jsou také zelené cukety a tykve banánové, olejné a špagetové, jejichž dužinu lze po uvaření vidličkou vyškrábat a získat tak zeleninové špagety nebo je místo nudlí použít jako zavářku do polévky.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...