Ledový salát
Ledový salát, který byl vyšlechtěn koncem 19. století v Kalifornii, patří mezi hlávkové saláty. Svůj název ledový, získal podle lesklého a skelného povrchu listů, které vypadají, jako zkřehlé mrazem. Poměrně tvrdá hlávka připomíná zelí, je celkem velká a těžká. Okrouhlé, hustě rostlé listy leží těsně na sobě a jsou velmi křehké. Okrajové listy jsou zelenější, směrem ke středu hlávky jsou bílé a ještě více křehké. Chuť jednotlivých lístků je lahodná, šťavnatá. Salát není náročný na skladování. Je mimořádně trvanlivý, odolný vůči vyšším teplotám i suchu, nevadne. V lednici vydrží 1 – 2 týdny, lze z něho postupně odlamovat jednotlivé listy. Při nákupu je třeba dát pozor na zbarvení košťálu. Hnědé zabarvení košťálu značí, že salát již není čerstvý.
Ledový salát je k dostání
po celý rok. I když se dá i tepelně upravovat, konzumuje se především čerstvý. Má
příznivé účinky na naše zdraví, je vhodný i k
redukčním dietám. Dobře zasytí, má vysoký obsah vlákniny a přitom jen velmi málo (kcal).
Chuť ledového salátu je jemně sladká, někdy mírně nahořklá, ale ne natolik, aby to bylo nepříjemné. Při přípravě dáváme přednost
odtrhávání jednotlivých listů a jejich natrhání na menší kousky ručně,
před řezáním nožem, kdy se stykem s kovem ztrácí určitá část cenných látek a vitamínů (výjimkou je keramický nůž).
Ledový salát obsahuje:
- vlákninu
- chlorofyl
- antioxidanty – pomáhají v boji s volnými radikály
- vitamin A
- vitamin C
- vitamin E
- vitamin K – tvorba kostí a správná krevní srážlivost
- vitamíny skupiny B - B1, B2, B6, B9 - kyselinu listovou
- sodík
- draslík
- železo
Díky látce lactucin pomáhá
mírnit stres, v teplých letních dnech příjemně osvěží.
Salát stačí pouze umýt na povrchu hlávky. Ve
studené kuchyni ho lze použít jako klasický salát. Výborně se hodí jako obloha k jídlu či do jiných zeleninových salátů.
Salát lze využít i do
teplé kuchyně, najemno nakrájený je dobrý do polévky. Pokud chceme, aby si zachoval svoji křupavost, přidáme ho až ke koci varu, lze ho však i zcela uvařit (využití místo nakrájené kapusty).
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...