Zásobárnami draslíku v těle jsou svaly, mozek, nervy, kostní morek, pokožka, žaludeční a střevní sliznice, ledviny, játra.
Hladina draslíku v krvi je přísně regulována pomocí ledvin. Správná hladina draslíku v krvi je velmi
důležitá, větší odchylka koncentrace draslíku v krvi od optimálních hodnot může
vážně ohrozit zdraví.
Draslík
zajišťuje správnou funkci nervového a svalového systému, má zásadní
vliv na správnou činnost srdce (tep i tlak). Poruchy srdečního rytmu až zástava srdce v důsledku zvýšené nebo snížené hladiny draslíku nejsou bohužel nijak vzácné. Draslík
pomáhá snižovat krevní tlak, čímž přispívá
k prevenci vysokého krevního tlaku a mozkových i srdečních příhod.
Draslík
umožňuje přeměnu krevního cukru na glykogen, který je následně ukládán v játrech a ve svalech. Je
přirozeným diuretikem, takže pomáhá
odstraňovat z těla škodlivé látky a toxické zplodiny metabolismu.
Podává se také
proti alergiím, pomáhá snášet vysoké klimatické teploty. Draslík podporuje dýchání, okysličování krve, vytváří
pocity uvolnění a pohody.
Přírodní zdroje draslíku:
- ovoce (hlavně banány, sušené meruňky, pomeranče, hroznové víno, jablka, datle)
- zelenina (čerstvý hrášek, rajčata, květák, kapusta)
- brambory
- houby
- maso, drůbež
- vejce
- obilné klíčky
Nedostatek (hypokalémie) může nastat při nedostatečném příjmu tekutin, při průjmech nebo nadměrném pocení, nebo při dietě s příliš vysokým obsahem bílkovin.
Projevy nedostatku draslíku:
- bolesti hlavy
- závratě
- hučení v uších
- nadměrná únava, ospalost
- slabost nebo svalové křeče
- mravenčení v končetinách
- nevolnost až zvracení
- průjmy nebo naopak zácpa
- špatné trávení, plynatost, bolestivé větry
- nepravidelný srdeční rytmus, poškození srdce
- vysoký krevní tlak
- nespavost
Užívání projímadel a diuretik (léky snižující hladinu tekutin v těle) vede ke zvýšeným
ztrátám draslíku z těla.
Projevy nadbytku draslíku:
- brnění v končetinách
- podráždění žaludku, nevolnost
- pocity slabosti
- nepravidelná akce srdeční
Toxické působení draslíku je
málo pravděpodobné,
ohroženi jsou však lidé, kteří trpí
onemocněním ledvin nebo užívají
nadměrné množství potravinových doplňků s obsahem draslíku.
Doporučené denní dávkování draslíku:
- dospělí muži i ženy 2 – 4 gramy
- děti 1 – 3 gramy
Příjem této doporučené denní dávky pokrývá každodenní
konzumace běžných potravin. Snažte se upravovat zeleninu v páře nebo v mikrovlnné troubě, neboť
vaření ve vodě snižuje obsah draslíku. Například brambory vařením ve vodě ztrácejí 50 procent draslíku, vařením v páře však jen necelých 6 procent.
V případě, že je draslík doplňován pomocí potravinových doplňků, je vhodné jej
užívat při jídle, aby se snížilo dráždění žaludku.
Zvýšit příjem draslíku oproti doporučené denní dávce je vhodné v případech, kdy dochází ke zvýšeným ztrátám draslíku močí nebo potem:
- užívání diuretik
- užívání tablet na snížení váhy
- průjmovité onemocnění
- nadměrné pocení (sport, teplota, vysoké klimatické teploty)
Potřebu draslíku zvyšuje pití alkoholu a kávy.
Každé
užívání draslíku v potravinových doplňcích vždy
konzultujte předem s ošetřujícím lékařem, hlavně pak v případě
onemocnění ledvin a při léčbě s vysokým tlakem!