Kedlubny mají
mnoho odrůd, které se liší dobou vývoje, od raných rychlených po obrovské kedlubny typu české odrůdy Gigant a mohou tak být k dostání
po celý rok. Barevně odlišujeme zelené a fialové druhy.
Při nákupu kedluben dbáme na to, aby byly pevné a pružné, nepopraskané, na spodním konci hlízy nedřevnaté, listy nesmějí být zažloutlé.
Kedluben obsahuje:
- Karoten
- Vitamíny řady B - např. B1, B2, kyselinu nikotinovou (B3), pantoténovou (B5), Biotin (B7), Inositol (B8), kyselinu listovou (B9)
- Vitamin C
- Vitamin E
- Vitamin K
- Železo (Fe)
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Zinek (Zn)
- Draslík (K)
- Mangan (Mn)
- Sodík (Na)
- Fosfor (P)
- Jod (J)
- Selen (Se)
- Měď (Cu)
- Síru (S)
- Vlákninu
- Éterické oleje
Kedluben poskytuje užitečné
množství vlákniny. Její
rozpustná forma se podílí na snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Nerozpustná vláknina se podílí na zprůchodnění střev, což ocení lidé trpící zácpou.
Trávení ulehčuje i obsah látky
cholagoga, způsobující stažení žlučníku s následným vypuzením žluči, což urychlí vyprazdňování žlučníku.
Cukry obsažené v kedlubnu jsou dobře snášeny i diabetiky. Obsah jednotlivých cenných látek se mírně liší dle jednotlivých odrůd. Tím, že kedlubny obsahují zanedbatelné množství kalorií, hodí se perfektně pro
redukční dietu. Povzbuzují metabolismus, čímž urychlují látkovou výměnu.
Pozoruhodné jsou také
protirakovinné účinky kedluben, díky tomu, že obsahují tzv. izotiokyanáty a rostlinné indoly.
Indol-3-karbinol pomáhá regulovat hormonální hladinu u mužů i žen. Kedluben
upravuje nepravidelný menstruační cyklus, tiší menstruační bolesti a působí jako
prevence rakoviny vaječníku, dělohy a prostaty. Likviduje cysty na vaječnících a prsou, využívá se jako prevence rakoviny tlustého střeva a napomáhá léčbě endometriózy.
Kedluben a pozitivní vliv na náš organismus:
- podporuje krvetvorbu
- přispívá ke zdravé pokožce
- posiluje vlasy
- spouští látkovou přeměnu v buňkách
- stimuluje dýchání buněk
- pomáhá proti arterioskleróze
- snižuje hladinu krevního cholesterolu
- chrání před volnými radikály
- je prevencí proti infekcím
- posiluje imunitu
- přispívá ke snižování váhy
- působí proti bakteriím
- zvyšuje odolnost proti stresu a schopnost soustředění
- je prevencí vnitřního krvácení
- pomáhá zmírnit silné menstruační krvácení žen, upravuje menstruační cyklus
- podporuje správnou funkci žlučníku a jater – přispívá k lepšímu trávení
- podporuje činnost ledvin
- je prevencí zácpy
- reguluje hormonální hladiny mužů i žen
- má protirakovinné účinky
Kedluben
není vhodná pro lidi, kteří trpí na záněty žaludeční sliznice a dvanáctníku, jelikož éterické oleje v ní obsažené vyvolávají
bolestivé podráždění.
V kuchyni má kedluben mnohostranné využití. Lze ji konzumovat
zasyrova (zeleninové saláty, pomazánky, chléb s máslem a pokrájená kedluben) nebo
tepelně upravenou (vařená, mírně osmažená na tuku, zapékaná). Oblíbené jsou také kedlubny dušené jako náhrada zelí. Chuť kedluben
není příliš výrazná, výborně se doplňuje téměř s veškerým kořením, zejména pak se zelenými bylinkami (bazalka, tymián), či s česnekem.