Komentáře ke článku: Ledový salát
Ledový salát, který byl vyšlechtěn koncem 19. století v Kalifornii, patří mezi hlávkové saláty. Svůj název ledový, získal podle lesklého a skelného povrchu listů, které vypadají, jako zkřehlé mrazem. Poměrně tvrdá hlávka připomíná zelí, je celkem velká a těžká. Okrouhlé, hustě rostlé listy leží těsně na sobě a jsou velmi křehké. Okrajové listy jsou zelenější, směrem ke středu hlávky jsou bílé a ještě více křehké. Chuť jednotlivých lístků je lahodná, šťavnatá. Salát není náročný na skladování. Je mimořádně trvanlivý, odolný vůči vyšším teplotám i suchu, nevadne. V lednici vydrží 1 – 2 týdny, lze z něho postupně odlamovat jednotlivé listy. Při nákupu je třeba dát pozor na zbarvení košťálu. Hnědé zabarvení košťálu značí, že salát již není čerstvý.