Rozpustná vláknina
Vláknina nepatří mezi živiny, přesto tvoří významnou složku naší potravy. Rozlišujeme dva druhy vlákniny, rozpustnou a nerozpustnou, a to podle schopnosti vlákniny rozpouštět se ve vodě. Oba tyto typy se nacházejí v různých vzájemných poměrech v potravinách obsahujících vlákninu.
Rozpustná vláknina
Rozpustná vláknina se označuje také jako
měkká vláknina. Má schopnost vstřebávat vodu, velmi
snadno bobtná, při jejím podání je však velice důležitý dostatečný
přísun tekutin. Po podání tato vláknina okamžitě mnohonásobně zvětší svůj objem, a to už v horní části trávicího traktu, stimuluje tak peristaltiku střev a
změkčuje stolici, čímž přispívá k odstranění zácpy. Pomocí střevních bakterií se v tlustém střevě
částečně rozkládá.
Mezi rozpustné vlákniny se řadí:
- Hemicelulóz (základní vláknina v kukuřici a pšenici)
- Pektin (ovoce – jablka, hrušky, broskve, ale i bobule – rybíz, angrešt)
- Inulin (čekanka, česnek, artyčoky)
Zdroje rozpustné vlákniny:
- oplodí jitrocele věnčitého (psyllium)
- mladý ječmen
- otruby
- luštěniny
Existuje i 100% rozpustná, ale
nebobtnající vláknina, jejímž zdrojem je částečně
hydrolyzovaná guarová guma. Ta se získává ze semen rostliny podobné fazoli. Využívá se také při pečení a vaření jako pojidlo u bezlepkové diety. Výhodou nebobtnající vlákniny oproti bobtnajícím druhům je, že i v případě
nízkého přísunu tekutin nehrozí zácpa (obstipace).
Hlavní funkce rozpustné vlákniny v naší stravě:
- regulace trávení a vstřebávání sacharidů v tenkém střevě
- regulace vstřebávání tuků
- vazba žlučových kyselin
- vazba vody a tím zvětšení střevního obsahu
- zvětšení obsahu tlustého střeva a tím naředění toxických látek obsažených ve střevě
Sdílet na: