Železo je nezbytnou
součástí i myoglobinu, který
zásobuje kyslíkem svaly (bez železa nelze provádět žádnou svalovou činnost), ale i
součástí celé řady enzymů a imunitního systému.
Železo
bystří intelekt, i nízký
nedostatek železa spojený většinou s mírnou chudokrevností může u dospělých snižovat pozornost a poruchy soustředění a u dětí se může projevit špatným prospěchem ve škole.
Množství železa
v těle dospělého člověka je okolo 3 - 4 gramů. Náš organismus je schopen vytvářet některé vitamíny,
nedokáže však vyrobit minerální látky, tedy ani železo. Organismus jej
čerpá především z potravy. V době růstu, během
menstruace žen (železo se ztrácí při krvácení) nebo v
těhotenství, kdy jsou požadavky těla na potřebu železa vyšší, zvýší organismus automaticky jejich vstřebávání. Platí zde však rčení,
"všeho s mírou".
Přírodní zdroje železa:
- vnitřnosti (hlavně játra)
- maso hovězí a jehněčí
- fazole, čočka, hrách
- oříšky
- mandle
- ovoce (meruňky, švestky, hroznové víno, rozinky)
- listová zelenina (brokolice, špenát)
- kopřivy
- celozrnné pečivo
- pšeničné otruby
- dary moře (ústřice, mušle)
- pivovarské kvasnice
- mořské řasy
Vstřebání železa negativně ovlivňuje nadměrná konzumace kávy, čaje, vláknina a některé léky, například ty, jež snižují kyselost žaludečního obsahu.
Vstřebání se snižuje i v případě revmatických onemocnění, plísní a chronických oparů. Dostatečný
přísun železa naopak umocní vitamin C.
Příznakem nedostatku železa je chudokrevnost (méně červeného krevního barviva, nedostatečné okysličení tkání).
Nedostatek železa se nejprve projeví na tkáních, které jsou na kyslíku nejvíce závislé:
- mozek (únava, závratě, ospalost, apatie, nezájem)
- svaly (snížení svalové síly, časná únava svalů, slabost)
- kůže, sliznice (bledost)
- pocit nedostatku kyslíku (nedostatečný dech i při mírné námaze, bušení srdce)
Nedostatek železa může mít také za následek
lomivost vlasů a nehtů, zvláště pak u žen.
Příznaky nadbytku železa v případě jeho nadměrného příjmu:
- riziko srdečního onemocnění
- riziko rakoviny tlustého střeva
- neomezený růst téměř všech bakterií
Ačkoliv je u zdravého člověka
množství vstřebaného železa kontrolováno zažívacím traktem, trvalé
užívání železa ve velkých dávkách může mít za následek výše uvedené onemocnění.
Zvýšený obsah železa v orgánech a tkáních
zvyšuje tvorbu volných radikálů, proto vzrůstá i potřeba užívání antioxidantů.
Vztah mezi železem a infekcí vysvětluje, proč je
kojení tak důležité z hlediska ochrany novorozenců před infekcí. Mateřské mléko totiž obsahuje
laktoferin, antibakteriální, protizánětlivý chelátový protein, který
váže železo a tím brání bakteriálnímu růstu.
Denní potřeba železa:
- děti a dospívající mládež 8 – 14 mg
- muži 10 mg
- ženy 15 mg
U zdravého jedince bývá
příjem železa v běžné stravě plně dostačující.
Důvodem ke zvýšenému příjmu železa v rozmezí 50 – 100 mg/den jsou stavy spojené s jeho nedostatkem, jako je například:
- anemie (chudokrevnost)
- operace (spojené s větší ztrátou krve)
- delší a silnější menstruace
- krvácení do zažívacího ústrojí (příznakem bývá tmavá až černá stolice)
- těhotenství
- kojení
Železo se nejlépe vstřebává v chelátové podobě, a to nalačno. Pokud toto podání vyvolává nevolnost, lze železo
užívat i s jídlem, nejlépe s malým množstvím masa a potravou bohatou na vitamin C, například s citrusovou šťávou, což
usnadní jeho vstřebávání.
V případě nutnosti doplňovat železo pomocí
potravinových doplňků, je vždy potřebná
konzultace s ošetřujícím lékařem, neboť užívání železa v nadměrném množství
může být nebezpečné! Zvláště pak těhotné a kojící ženy by
neměly nic užívat bez konzultace s lékařem.
Všechny potravinové doplňky obsahující železo je nutné udržovat
mimo dosah dětí. Již pět tablet s obsahem velké dávky železa může
malé dítě i zabít.