Komentáře ke článku: Batáty (Ipomoea batatas)

Batáty, nebo-li sladké brambory, nemají s bramborami nic společného. Jedná se o kořeny povijnice jedlé z čeledi svlačcovitých. Původ mají v tropické a subtropické oblasti střední Ameriky, zvláště pak v Peru. Do Evropy dorazily dříve než brambory a byly ve své době vysoce ceněny. Po celém světě se pěstují v různých odrůdách. Díky vysokému obsahu škrobu se v některých oblastech světa staly batáty jednou z nejdůležitějších potravin místního obyvatelstva, domácích zvířat, ale i četných polních škůdců. Jde o teplomilnou poléhavou vytrvalou hlíznatou rostlinu, která snadno zakořeňuje, ve své vlasti dorůstá až do výšky 5 m. Vyžaduje slunečnou polohu, hlinitopísčitou půdu. Listy jsou různotvaré, často hluboce laločnaté. Batáty kvetou bíle, růžově až purpurově na dlouhých stopkách. Pěstují se pro hlízy, které mají různé protáhlé tvary, ale i pro lístky. Sklizeň hlíz probíhá až po zasychání lodyh, nejčastěji v září až začátkem října. Hmotnost hlíz jedné rostliny se pohybuje od 0,5 kg do 5 kg.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Vložení nového komentáře
Diskuzní příspěvek může vložit pouze registrovaný (registrační formulář) a aktivně přihlášený uživatel (přihlásit se).

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní