Od vysazení stromků vlašských ořechů k první úrodě uběhnou průměrně
4 roky. Ořech kvete v květnu, ještě před vypučením listů. Sbírají se čerstvé
listy v červnu, zelené ořechy do 24. června, když jsou ještě nezralé a dají se lehce propíchnout. Zelené
ořechové slupky (oplodí) se sbírají v létě, krátce před dozráním ořechů, ještě dříve než zčernají. Stálá péče o každý strom je zárukou kvalitní a odpovídající úrody. Strom pak může rodit vlašské ořechy
až do věku sta let.
Jádra zralých vlašských ořechů mají odlišné zbarvení, a to od velmi světlé až po tmavší žlutou barvu, což je částečně způsobeno i odrůdou vlašského ořechu. Sbírají se
od konce srpna, kdy zelené ochranné slupky samy praskají, období sklizně pokračuje až do
začátku listopadu. Nevyloupané vlašské ořechy lze skladovat na chladném, větraném místě poměrně dlouho.
Vyloupaná jádra skladujeme v suchu a chladu (nejlépe v hermeticky uzavřené nádobě, protože přijímají pachy jiných potravin), vhodný je prostor na zeleninu v dolní části
lednice (4-6 měsíců), pro dlouhodobé uchování (maximálně 1 rok) lze jádra i
zamrazit. V některých případech se vlašská jádra skladují i
naložená v medu.
Vlašské ořechy obsahují:
- Provitamin A
- Vitamin B1, B3, B5, B6, B9 (kyselinu listovou)
- Vitamin C
- Vitamin E
- Vitamin K
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Zinek (Zn)
- Selen (Se)
- Železo (Fe)
- Měď (Cu)
- Fosfor (P)
- Omega 3 - nenasycené mastné kyseliny - zejména kyselinu linolovou, linoleovou, kávovou, neo-chlorogenovou
- Flavonoidy
- Terpeny
- Chinony
- Třísloviny
- Taniny
- Bílkoviny
Vlašské ořechy jsou
energeticky hutná potrava, odstraňují únavu, navozují brzy pocit sytosti a plnosti, což lze při správné konzumaci uplatnit i
při snižování hmotnosti. Jádra vlašských ořechů obsahují tzv. "zdravý" tuk, který obsahuje nezbytné
omega-3 mastné kyseliny. Vysoký příjem těchto nepostradatelných mastných kyselin je velmi dobrou prevencí proti rizikům kardiovaskulárních chorob.
Kvůli nízkému obsahu cukrů se ořechy hodí také
pro diabetiky a pro své hodnotné bílkoviny jsou využívány i
vegetariány. Pravidelná konzumace vlašských ořechů pozitivně působí na různé negativní psychické stavy, jako je deprese, stres, podrážděnost, úzkost. Je to výborná
potrava pro náš mozek, což dokazuje i vzhled jejich jádra, které se právě mozku velmi podobá.
Pozitivní vliv vlašských ořechů na naše zdraví:
- snižují riziko cévních srdečních onemocnění
- chrání buňky před volnými radikály, mají antioxidační účinky
- regulují krevní tlak
- udržují nízkou hladinu krevního cholesterolu
- jsou výbornou výživou pro mozek
- odstraňují únavu
- posilují imunitu
- mají pozitivní vliv na psychiku (deprese, stres, úzkost, podrážděnost)
- snižují hyperaktivitu dětí
- navozují rychle pocit sytosti – využití při redukčních dietách
- odstraňují nechutenství a zácpu
- posilují střeva, předcházejí rakovině tlustého střeva
- protizánětlivé vlastnosti - pomáhají udržovat zdravou pokožku
- udržují zdravé vlasy, nehty
- působí proti astmatu
- pozitivní vliv na sexuální potenci
- možné snížení vzniku rakoviny prsů u žen (omega 3 mastné kyseliny)
Léčivá síla ořešáku se projevuje při
vnitřním i vnějším použití. Připravují se z něho nápoje, odvary, výluhy, čaje i obklady.
Vnitřní použití
Čaj z listů ořešáku:
- čistí krev a je tak výborným prostředkem na různé kožní problémy
- rozpouští hleny
- zlepšuje trávení - blahodárný vliv na žaludek a střeva, užívá se při nechutenství a zácpě
- pomáhá při žloutence a cukrovce
Odvar z listů ořešáku:
- mírně snižuje krevní tlak
- má antiseptické účinky - používá se ke kloktání a výplachům ústní dutiny, udržuje zdravé dásně
- účinný i proti kašli
Vnější použití
K zevnímu použití se využívají
obklady nebo omývání výluhem ze spařených listů, které vytahují hnis z otevřených ran a vředů a hojí otoky. Ořešák je účinný i na akné a hnisavé vyrážky, zmírňuje
projevy lupenky a pomáhá léčit některé druhy ekzémů.
Koupel s výluhem z listů snižuje nadměrné pocení (i nohou) a je účinná při křivici, zánětech nehtů na rukou a nohou. Silný
výluh z listí přidaný do koupele léčí uzlovité omrzliny. Je možné ho použít i při silném vypadávání vlasů, tehdy výluhem masírujeme pokožku hlavy. Známý je i ořechový
olej na vlasy, který vlasům dodává lesk a oživuje tmavou barvu vlasů.
Olej z vlašských ořechů:
- látková výměna
- posílení jater, žlučníku
- dýchací cesty
- masáže - zlepšuje celý pohybový aparát, včetně kloubů
- přidává se do kosmetiky pro mastnější i běžnou pleť
- opalování - působí jako přirozená ochrana před slunečními paprsky, urychluje opálení
Plody vlašských ořechů se využívají převážně v
potravinářském průmyslu, a to v pekařství a cukrářství, jako dochucující nebo dekorační prvek. Lisovaný
olej se v kuchyni přidává do salátů. Z ořechů se také vyrábí alkoholický nápoj, tzv.
ořechovka.