Juvie ztepilá - para ořechy
Juvie ztepilá je strom, jehož plody jsou para ořechy. Tento stálezelený strom pochází z Brazílie a tato země je spolu s Venezuelou a Guyanou hlavním producentem para ořechů. Juvie ztepilá se pěstuje i v dalších zemích, např. na Srí Lance, většinou ale jen jako ozdobná rostlina, zřídka jako plodina. Juvie vyžaduje hlubokou, bohatou, aluviální půdu v tropickém klimatu. Nevyžaduje zvláštní pozornost, roste ale pomalu. Častěji se sklízí z přírody (divoce rostoucí), než z kultur, protože začíná plodit až v patnáctém roce života. Strom je vysoký až 30 m, obvykle cizosprašný. Má velké, vavřínu podobné listy, květy v bílých latách a kulovité plody se silným a tvrdým oplodím. Plod měřící 16 cm v průměru má skořápku podobnou kokosovému ořechu, která se po dozrání rozevře a vydá 20 až 24 semínek ve tvaru ledviny. Ty měří 3 – 4 cm, mají dřevnatou slupku, v které je mohutné jádro známé jako para ořech. Para ořechy jsou mírně projímavé.
Pěstování para ořechů je náročné na ruční práci. Během doby sklizně se ořechy denně
ručně sbírají. Pro snadné rozlousknutí se rychle ošetří horkou parou a následně se namočí do studené vody.
Jednotlivé ořechy se získávají rozbitím zralých kulovitých tobolek, které jsou uzavřeny dřevnatou zátkou. Louskají se
ručně, což je většinou práce žen. Jádra ve skořápkách vydrží uskladněná až dva roky.
Semena se suší na slunci a před expedicí se omývají. Pro export jsou baleny ve vakuu. Tato semena jsou jedním
z nejbohatších zdrojů selenu,
antioxidantu, který povzbuzuje činnost protilátek imunitního systému.
Para ořechy se nejčastěji jedí
syrové, v tomto stavu jsou
nejzdravější. Musí se však dobře rozžvýkat, jako všechny ostatní olejnaté ořechy. Ořechy lze před jídlem na 6 - 10 hodin namočit do vody, čímž se v nich probudí tvorba těch správných enzymů. Ořechy jsou pak mnohem lépe stravitelné a také mnohem chutnější.
Para ořechy se mohou i
péci v troubě, a to 5 až 10 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu.
Olej vylisovaný ze semen se užívá k
průmyslovým účelům. Využití našly také
v kosmetice. Výtažky z para ořechů mají regenerační a omlazující vlastnosti, podporují růst vlasů a obnovují elasticitu pleti.
Para ořechy obsahují:
- omega-6-mastné kyseliny
- glutation - peptid, účastnící se aktivního transportu aminokyselin v ledvinách, ve střevní sliznici a nervové tkáni
- vlákninu
- proteiny
- vitamin A
- vitamin B1
- vitamin H - Biotin
- vitamin E
- selen
- vápník
- hořčík
- zinek
- měď
- železo
- mangan
- draslík
- fosfor
Ořechy vzhledem k vysokému obsahu tuku velmi
brzy žluknou, a proto by se měly spotřebovat co nejdříve. Nejvhodnějším místem pro skladování para ořechů je
v ledničce.
Pozitivní vliv para ořechů:
- protirakovinné – pomáhá předcházet rakovinnému bujení
- antioxidační – brání předčasnému stárnutí
- posilují obranyschopnost organismu, má antivirové účinky
- tlumí záněty
- posilují srdeční činnosti, pomáhají předcházet srdečním chorobám a snižují riziko infarktu
- zlepšují peristaltiku střev
- prospívají pokožce
- snižují riziko žlučníkových kamenů
- snižují hladinu špatného cholesterolu a zvyšují hladinu hodného cholesterolu v krvi
- snižují onemocnění cukrovkou
- pomáhají mírnit stavy depresí a stresu, čímž jsou vhodné i pro ty, kteří chtějí přestat kouřit
Para ořechy se
konzumují syrové, a to buď samotné, nebo v kombinaci se sušeným ovocem. Můžeme je také
opražit, osolit nebo osladit.
Nasekané ořechy lze přidávat do různých koláčů, dezertů, pudinků a těst. Najemno
namletými para ořechy lze sypat ovocné či zeleninové saláty.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...