Komentáře ke článku: Vlašský ořech (Juglans regia), ořešák vlašský, ořešák královský

Vlašské ořechy, plody ořešáku, jsou jedny z nejstarších starobylých potravin na světě. Ve Francii byly dokonce při odkrytí archeologických nalezišť objeveny malé zkamenělé skořápky vlašských ořechů, které byly praženy už během neolitu, tj. před více než osmi tisíci let. Ořešák dorůstá výšky až 45 m a patří mezi nejpěstovanější dřeviny na světě. Tento krásný, mohutný strom je ozdobou každé zahrady a označení "královský" mu plně náleží díky jeho četným léčivým účinkům. Listy mají fungicidní a baktericidní účinky a odpuzují hmyz, proto dříve bylo doporučováno sázet ořešáky do blízkosti hnojišť. Plody ořešáku jsou velmi výživné a chutné. Ještě nezralé se používají k výrobě léčivých směsí a nápojů. K léčebným účelům se používají také listy a oplodí. K přírodnímu barvení látek se používají zelené slupky ořechů. Dříve je ženy používaly dokonce i k barvení vlasů, kterým dodávají hnědou barvu, někdy s lehce mahagonovým nádechem.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Vložení nového komentáře
Diskuzní příspěvek může vložit pouze registrovaný (registrační formulář) a aktivně přihlášený uživatel (přihlásit se).

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní