Ledvinovník západní - ořechy kešu
Kešu ořechy patří do čeledi Anacardiaceae. Ledvinovník západní (Anacardium occidentale) je středně velký, rozložitý, poloopadavý tropický strom, vysoký cca 12 metrů. Roste v přímořských, polosuchých oblastech tropů. Svůj původ má v severovýchodní části Jižní Ameriky, již v 16. století se pěstoval i v Indii, kam se dostal s portugalskými mořeplavci. Postupně se rozšířil do ostatních tropických oblastí, především do východní Afriky. Semeno je uloženo v plodu ledvinovitého tvaru zavěšeném na jedlé zdužnatělé stopce, která má svíravou chuť a svým vzhledem připomíná hrušku. Tyto plody jsou označovány buď jako ořech nebo kešu-jablko.
Z botanicého hlediska nejsou ořechy kešu ořechy ani peckovice, ale
nažky. Doba sběru nažek je červenec – září. Jeden strom může vyprodukovat až 50 kg kešu oříšků za 1 rok. Oříšky kešu se
konzumují syrové (tj. částečně opražené) nebo pražené s přídavkem soli. U některých jedinců mohou vyvolávat
alergie.
Využití jednotlivých částí rostliny:
- Plody - nažky (oříšek kešu) - oddělené nažky se praží a loupou. I s použitím mechanizace je to velmi pracné, ale nezbytné.
- Slupka, v které je ukryto semeno, obsahuje dráždivou látku, která se neutralizuje až teplem.
- Skořápky (osemení) - obsahují smolnatý olej (kardol), který se průmyslově zpracovává, odolává hnití.
- Zdužnatělé stopky – obsahují vitamin C, používají se k výrobě vína a šťávy.
- Plod – (ořechy nebo tzv. kešu- jablka) – z kvašených plodů se vyrábí likér.
- Oplodí - balzám obsažený v oplodí slouží k přípravě nesmazatelného inkoustu.
- Kmen – kvalitní a velmi cenné dřevo, které odolává hnití.
- Kůra, větve, kešu- jablka – krmení dobytka.
Kešu ořechy obsahují:
- tuky – nasycené, polynasycené a velké množství nenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu v krvi
- sacharidy
- bílkoviny
- vlákninu
- betakaroten
- vitamíny skupiny B (např. B1, B2, B5, B9-kyselina listová)
- vitamin D
- vitamin E
- železo
- zinek
- hořčík – společně se slunečnicovými semínky nejvyšší obsah z ořechů a semen
- draslík
- fosfor
Pozitivní vliv kešu ořechů na naše zdraví:
- mají léčebný účinek na oči, sliznici i kůži – vlivem velkého množství karotenoidů
- posilují nervovou soustavu – snižují podrážděnost, deprese, nervozitu
- pomáhají při únavě a slabosti
- tlumí křeče podrážděného střeva
- snižují hladinu cholesterolu v krvi
- pomáhají při bolestivé menstruaci
- podporují regeneraci
- odstraňují chudokrevnost (anémii)
- podporují růst buněk
- účastní se na tvorbě spermií
- pomáhají při angíně pectoris
Kešu oříšky mají nasládlou chuť,
konzumují se buď samostatně, nebo se používají při přípravě chutných
indických pokrmů. Rozemleté slouží k zahušťování omáček, jsou vhodné na dochucení ovesných nebo rýžových kaší.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...