Ledvinovník západní - ořechy kešu

Kešu ořechy patří do čeledi Anacardiaceae. Ledvinovník západní (Anacardium occidentale) je středně velký, rozložitý, poloopadavý tropický strom, vysoký cca 12 metrů. Roste v přímořských, polosuchých oblastech tropů. Svůj původ má v severovýchodní části Jižní Ameriky, již v 16. století se pěstoval i v Indii, kam se dostal s portugalskými mořeplavci. Postupně se rozšířil do ostatních tropických oblastí, především do východní Afriky. Semeno je uloženo v plodu ledvinovitého tvaru zavěšeném na jedlé zdužnatělé stopce, která má svíravou chuť a svým vzhledem připomíná hrušku. Tyto plody jsou označovány buď jako ořech nebo kešu-jablko.

obrázek ke článku Ledvinovník západní - ořechy kešu

Z botanicého hlediska nejsou ořechy kešu ořechy ani peckovice, ale nažky. Doba sběru nažek je červenec – září. Jeden strom může vyprodukovat až 50 kg kešu oříšků za 1 rok. Oříšky kešu se konzumují syrové (tj. částečně opražené) nebo pražené s přídavkem soli. U některých jedinců mohou vyvolávat alergie.

Využití jednotlivých částí rostliny:


  • Plody - nažky (oříšek kešu) - oddělené nažky se praží a loupou. I s použitím mechanizace je to velmi pracné, ale nezbytné.
  • Slupka, v které je ukryto semeno, obsahuje dráždivou látku, která se neutralizuje až teplem.
  • Skořápky (osemení) - obsahují smolnatý olej (kardol), který se průmyslově zpracovává, odolává hnití.
  • Zdužnatělé stopky – obsahují vitamin C, používají se k výrobě vína a šťávy.
  • Plod – (ořechy nebo tzv. kešu- jablka) – z kvašených plodů se vyrábí likér.
  • Oplodí - balzám obsažený v oplodí slouží k přípravě nesmazatelného inkoustu.
  • Kmen – kvalitní a velmi cenné dřevo, které odolává hnití.
  • Kůra, větve, kešu- jablka – krmení dobytka.

Kešu ořechy obsahují:


  • tuky – nasycené, polynasycené a velké množství nenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • sacharidy
  • bílkoviny
  • vlákninu
  • betakaroten
  • vitamíny skupiny B (např. B1, B2, B5, B9-kyselina listová)
  • vitamin D
  • vitamin E
  • železo
  • zinek
  • hořčík – společně se slunečnicovými semínky nejvyšší obsah z ořechů a semen
  • draslík
  • fosfor

Pozitivní vliv kešu ořechů na naše zdraví:


  • mají léčebný účinek na oči, sliznici i kůži – vlivem velkého množství karotenoidů
  • posilují nervovou soustavu – snižují podrážděnost, deprese, nervozitu
  • pomáhají při únavě a slabosti
  • tlumí křeče podrážděného střeva
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • pomáhají při bolestivé menstruaci
  • podporují regeneraci
  • odstraňují chudokrevnost (anémii)
  • podporují růst buněk
  • účastní se na tvorbě spermií
  • pomáhají při angíně pectoris

Kešu oříšky mají nasládlou chuť, konzumují se buď samostatně, nebo se používají při přípravě chutných indických pokrmů. Rozemleté slouží k zahušťování omáček, jsou vhodné na dochucení ovesných nebo rýžových kaší.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Ledvinovník západní - ořechy kešu


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní