Líska obecná (Corylus avellana) - lískové oříšky
Líska obecná roste v Evropě již velmi dlouhou dobu, je původním planě rostoucím keřovitým stromem. Její vlastnosti, díky pylu přenášenému větrem, ovlivňuje až 20 m vysoká líska turecká (Corylus colurna) a líska veliká (Corylus maxima). Lísky jsou typickými dřevinami lesů a křovin. Dnešní zahradní lísky jsou produktem křížení v 19. století, kdy vznikla většina kultivarů. Šlechtěné kultivary mají lepší chuť, než planě rostoucí lísky. Tyto stromy nebo keře s tmavým kmenem jsou vysoké až 6 m, opadavé a částečně samosprašné. Lísky jsou otužilé, ale vyžadují kamenité, kopcovité stanoviště, dobře prostupnou, jílovitou půdu. V příliš těžké, vlhké a bohaté půdě stromy přerůstají a vzniká méně samičích květů. Brzy na jaře je zdobí převislé žluté jehnědy samčích květů. Později se objevují i maličké samičí květy, podobající se mořským hvězdicím. Listy jsou řapíkaté, poněkud zašpičatělé. Plodem jsou oválné nebo kulovité oříšky se zašpičatělým koncem o velikosti do 2,5 cm. Mají hnědou barvu, skořápka je tenká, uvnitř je sladké jádro bohaté na obsah oleje.
Líska je vhodnou
dřevinou pro živé ploty a větrolamy. Listy jsou chutnou
potravou pro mnohá zvířata, včetně krav. Z tuhých a ohebných
prutů se pletou košíky, z rozsekaných větví se vyrábějí virgule.
Dřevo se používá k uzení.
Lískové
oříšky dozrávají od září do října, mohou se jíst již krátce před dosažení zralosti. Pro
skladování se hodí jen plně vyzrálé plody, nejlépe je nechat oříšky opadat. Po vypadnutí z nápadných obalů se podle potřeby
loupou a suší. Nevyloupané oříšky lze uchovávat delší dobu.
Bez ohledu na to, jsou-li čerstvé nebo sušené, měly by se lískové oříšky
dobře rozkousat. Pražené jsou chutnější než syrové a pro mnohé jedince i snadněji
stravitelné.
Listy se sbírají v červnu a červenci. Rychle se suší při
umělé teplotě do 40°C. Droga je bez pachu, chuť má mírně svíravou a poněkud hořkou. Listy pomáhají při
křečových žilách a hemoroidech. Aplikují se zevně, přímo na postižená místa.
Olej z lískových oříšků se používá jen zřídka, protože se rychle kazí.
Lískové oříšky obsahují:
- tuky
- proteiny
- vitamíny skupiny B (B1, B6, B9)
- vápník
- hořčík
- fosfor
- mangan
Lískové
oříšky jsou vhodné zejména pro sportovce (pro turisty a cyklisty), dospívající mládež, lidi oslabené nemocí a pro těhotné ženy. Jsou stravitelnější než mandle nebo vlašské ořechy a poskytují velké
množství energie.
Pozitivní vliv listů lísky:
- uklidňují střevní peristaltiku
- odstraňují nadýmání
- pomáhají při průjmech
- mají diuretické účinky – užití při chorobách dolních cest močových
Podle odborných výzkumů má pravidelná konzumace lískových oříšků (nejlépe každé ráno) pozitivní vliv na
předcházení ledvinovým kamenům, zejména kamenům urátovým.
V kuchyni se lískové ořechy přidávají hlavně do sladkých jídel a
cukroví. Často se kombinují s ovesnými vločkami, rozinkami, sušenými fíky nebo s datlemi jako zdravá snídaně do jogurtů či do mléka. Vyrábí se z nich i
likér.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...