Omega-3-nenasycené mastné kyseliny
Tyto mastné kyseliny patří mezi esenciální, což znamená, že jsou pro naše tělo nezbytné, ale tělo si je samo neumí vytvořit. Jediným zdrojem je tedy strava a potravinové doplňky. Omega-3-mastné kyseliny mají významný vliv na celý náš organismus, hrají klíčovou úlohu v celé řadě životních procesů v lidském těle, od regulace krevního tlaku a krevní srážlivosti až po zvyšování imunity a protizánětlivé účinky. Již v roce 1956 byl objeven vztah mezi nedostatkem esenciálních mastných kyselin a časnějším nástupem aterosklerotických příznaků.

Omega-3-mastné kyseliny mají své uplatnění v
prevenci i léčení mnohých onemocnění, proto by měly tvořit nezbytnou část naší výživy.
Druhy omega-3-mastných kyselin:
- Alfa-linolenová kyselina (ALA) – rostlinného původu, zdrojem jsou např. olej lněného semínka a listová zelenina.
- Eikosapentaenová (EPA) – živočišného původu, zdrojem jsou hlavně ryby studených vod (tuňák, makrela, losos).
- Dokosahexaenová kyselina (DHA) – v mase zvířat a jejich orgánech (játra, mozek, ledviny).
Tyto nenasycené kyseliny tvoří podstatnou část buněčné membrány, jsou
nepostradatelné při transportu kyslíku z červených krvinek k buňkám.
Možné projevy nedostatku omega-3-mastných kyselin:
- únava
- časté nachlazení
- snížená obranyschopnost
- suchá pokožka, lupy ve vlasech
- lámavé vlasy a nehty
- zácpa
- kvasinky (kandidová infekce)
- pomalé hojení ran
- špatné vidění
- deprese, nervové poruchy
- bolesti kloubů
- zhoršení paměťových schopností
Omega-3-kyseliny hrají významnou roli v procesu zapamatovávání, v dětství jsou potřebné pro
správný mentální vývoj dítěte.
Omega-3-mastné kyseliny příznivě působí:
- na imunitu – posilují
- jako prevence nádorových onemocnění
- jako antioxidant – vychytává volné radikály
- na krevní oběhový systém
- cévy
- srdce – poruchy srdečního rytmu, při ischemické chorobě srdeční snižují rozsah ischemického poškození
- na činnost mozku (zlepšení paměťových a poznávacích schopností, učení, zapamatování)
- na kvalitu zraku
- při bolestivé menstruaci
- při léčbě ekzému, akné, lupenky
- na vtok a odtok látek do buňky
- na hladinu krevních tuků – pomáhá při redukci hladiny škodlivého LDL cholesterolu
- na usazování vápníku v kostech a zubech – důležité hlavně v období růstu
- jako zdroj energie pro svaly
- při snižování krevní srážlivosti
- na regulaci tělesných sekretů – ovlivňují plodnost
- při poruchách emocí, nálad a pozornosti – kontrolují nervové přenosy, posilují centrální nervový systém
- na strukturu pleti a vlasů
- při zánětech střev
- při kožním onemocnění (ekzémy, lupus a psoriáza - lupénka)
- při zánětech a oteklinách – jsou silně protizánětlivé
- při léčbě autoimunitních onemocnění (revmatoidní artritida, lupus, roztroušená sklerosa apod.)
- při snižování krevního tlaku
- na vývoj mozku plodu v době těhotenství a kojení
Přestože jsou omega-3-kyseliny nezbytné pro náš organismus, jejich
nadbytek (nad 3 g denně)
zvyšuje riziko mozkové mrtvice (dochází k nadměrnému zředění krve, prodloužuje se doba krvácivosti).
Zdroje omega-3-kyselin:
O užívání doplňků stravy s omega-3-mastnými kyselinami se vždy
poraďte s lékařem v případě, že
trpíte cukrovkou, poruchami krevní srážlivosti nebo užíváte léky proti srážlivosti.
Možné vedlejší účinky užívání omega-3-kyselin:
- U některých doplňků se mohou objevit vedlejší účinky, jako je plynatost, říhání, nevolnost či průjem.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...