Jablka je nejlepší konzumovat
v syrovém stavu, kdy si uchovají nejvíce prospěšných látek. Slupku bychom z nich rozhodně
neměli loupat, protože bychom je tak zbavili množství vitamínů a minerálů, které se ve slupce ukrývají.
Jablka jsou
téměř všelékem, obsahují mnoho vody a vlákninu, a to rozpustnou i nerozpustnou.
Rozpustná vláknina v jablku se nazývá
pektin. Kromě toho, že léčí průjmová onemocnění a zácpy, zlepšuje trávení, upravuje narušenou mikroflóru střev. Tím, že čistí organismus od škodlivých látek,
zpomaluje stárnutí.
Jablka se podílí také na
snižování vysokého krevního tlaku a cholesterolu. Jelikož tlumí chuť k jídlu, slouží k
redukci nadváhy. Jsou močopudné,
pomáhají proti ledvinovým kamenům, při revmatismu, posílení organismu u chřipky, nachlazení, zánětů dýchacích cest.
Posilují svaly i nervovou soustavu, působí
proti nervozitě a nespavosti.
Jablka obsahují:
- provitamin A (beta-karoten)
- vitamíny B
- vitamin C
- vitamin E
- Draslík (K)
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Zinek (Zn)
- Mangan (Mn)
- Měď (Cu)
- Fosfor (P)
- Sodík (Na)
- Vlákninu
S jablky
zacházejte vždy opatrně, skladujte je v chladné místnosti nebo v ledničce, v teple rychleji ztrácejí na hodnotě.
Čerstvé, šťavnaté jablíčko je vítanou svačinkou, oblíbený je i jablečný kompot, mošt a přesnídávka pro děti. Toto ovoce se výborně hodí
do salátů i na pečení, neexistuje snad člověk, který by nemiloval jablkový závin.
Jablečný ocet je jablečným produktem, který se získává z vykvašených jablek a má
téměř zázračné účinky. Napomáhá udržet organismus ve zdraví a v případě nemoci může posloužit jako doplněk ke klasické léčbě. Pomáhá při revmatismu, prochladnutí, celkovém vyčerpání, bolestech hlavy a v krku, kožních onemocněních při špatném metabolismu a trávení.
Jablečný ocet se
pije ředěný, nebo se používá místo klasického octa do salátů.
Nakrájené plátky jablíček, které jste nestihli včas spotřebovat, můžete
nechat usušit na křížaly, budete tak mít kdykoliv k dispozici zdravý, dietní pamlsek.