Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus L.)
Brusnice borůvka je známá léčivá opadavá rostlina z rodu brusnice, čeledi vřesovitých (Ericaceae). Další název je borůvka černá, lidově borůvka. Roste bez ohledu na nadmořskou výšku po celé Evropě, ale i v severní Asii. Na východ zasahuje v pásmu tajgy až na střední Sibiř a vyskytuje se i v severozápadní Americe. V jižních oblastech svého rozšíření roste pouze ve vyšších polohách. Borůvce se nejlépe daří v kyselých, nepříliš suchých půdách, vápencovým půdám se vyhýbá. Keřík je drobný, ale bohatě větvený s hustou sítí kořenů. Hranaté zelené stonky se střídavými opadavými listy, bývají 20 - 50 cm vysoké. Na lesních okrajích a rašeliništích vytváří souvislý porost (borůvčí). Květy vyrůstající jednotlivě, jsou převislé a mají nenápadnou baňkovitou (zelenavě růžovou) korunu se 4 – 5 krátkými zoubkovitými cípy. Rostlina kvete od května. Plod, modravě ojíněná bobule velikosti hrášku s tmavě červenofialovou dužinou, má výraznou, velmi osvěžující nakysle sladkou chuť. Je významným zdrojem antioxidantů, které působí pozitivně proti rakovině, patří k našemu nejcennějšímu ovoci. Borůvky dozrávají podle polohy výskytu od června do září.
Keříky brusnice borůvky chrání svými hustými kořeny půdu před erozí, čímž má borůvka i velký
ekologický význam.
Borůvky
z borového lesa jsou menší, silně šedomodře ojíněné a mají silnější oplodí.
Borůvky
ze smrčin jsou naopak větší, často téměř černé, šťavnatější a snadno se rozmačkají.
V zahradách se často pěstuje mnohem statnější severoamerická borůvka kanadská, neboli brusnice chocholičnatá (Vaccinium corymbosum L.).
Listy brusnice borůvky obsahují:
- Glukokininy - nálev před jídlem pomáhá jako pomocný prostředek při slabé cukrovce, neboť glukokininy snižují hladinu krevního cukru.
- Třísloviny – čaj užívaný vnitřně pomáhá svým svíravým účinkem při průjmových onemocněních, žaludečních obtížích, ale i zánětech močových cest, neboť má močopudný a protizánětlivý účinek. Protizánětlivý účinek lze využít i k přípravě kloktadla na zánět dásní a hrdla. Zevně v koupelích nebo obkladech pomáhá odvar z borůvkového listí při kožních onemocněních (lupénka, ekzém, opařeniny, vředy nebo jiné, těžko se hojící rány).
- Organické kyseliny včetně vitaminu C.
Listy borůvky (Follium myrtilli) se
sbírají v období květen – září, nejhodnotnější drogu poskytují listy sbírané v
květnu a červnu v době, kdy rostlina kvete. Listy se nesmí pomačkat, aby při sušení nezhnědly.
Suší se co nejrychleji ve slabých vrstvách, nejlépe přirozeným teplem. Při umělém sušení nesmí teplota překročit 40 °C. Droga je
bez pachu a má slabě svíravou chuť.
Plody brusnice borůvky obsahují:
- antioxidanty
- glukokininy
- bioflavonoidy
- karotenoidy
- antokyany – obnova oční sítnice
- třísloviny – dezinfekční účinek, zabraňují množení bakterií ve střevech
- organické kyseliny
- fenolové kyseliny
- pektin
- cukry
- provitamin A
- vitamíny skupiny B
- vitamin C
- hořčík
- zinek
- draslík
- mangan
- železo
- měď
- chrom
Plody borůvky (Fructus myrtilli) se
sbírají v době plné zralosti, a to podle nadmořské výšky od července do konce srpna.
Suší se ve slabé vrstvě nejprve na slunci, pak při umělé teplotě do 45 °C. Droga je
bez pachu, slabě svíravé, nakysle sladké chuti. Plody snadno
nasávají vlhkost z ovzduší a plesniví, musí se tedy skladovat v dobře uzavřených nádobách, případně ještě dosušit.
Plody se stejně jako listy
používají při průjmech a ke kloktání při zánětech ústní dutiny. Mohou se jíst přímo nebo se z nich připraví čaj.
Barviva plodů zvyšují zrakovou ostrost a vidění při nočním a umělém osvětlení, léčí šeroslepost.
V dobách starého Řecka se
šťáva z plodů dokonce používala jako velmi kvalitní přírodní
barvivo na látky.
Pozitivní vliv borůvky:
- zlepšují noční vidění a léčí šeroslepost
- regenerují oční sítnici, působí proti šerosleposti
- posilují imunitu
- mají dezinfekční účinek
- působí preventivně a léčebně proti infekcím
- antioxidanty chrání tělesné buňky před volnými radikály - prodlužují život
- chrání před stařeckou demencí
- pomáhají při průjmech a jiných střevních onemocněních
- napomáhají odvodňování a léčbě některých otoků
- pomáhají při zánětů močových cest
- příznivě působí při zánětech ústní dutiny a hrtanu
- snižují hladinu krevního cholesterolu
- prospívají regeneraci sliznic
- pomáhají při snižování tělesné hmotnosti
- mají i uklidňující a protistresový účinek
- pomáhají při cévních chorobách
- zvyšují odolnost vůči radiaci
Plody borůvky jsou oblíbenou pochoutkou, dají se mrazit i kompotovat.
V kuchyni se využívají k přípravě koláčů a jiného sladkého pečiva, výrobě zavařenin, kompotů, sirupů nebo borůvkového vína.
Čerstvé jsou chloubou zmrzlinových a ovocných pohárů, výborný je i mléčný borůvkový koktejl.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...