Ananas
Ananas patří mezi nejznámější cizokrajné ovoce. Pochází z jižní Brazílie, indiáni jej rozšířili po celé jižní a střední Americe, odkud ho do Španělska dovezl Kolumbus. Později se ananas začal pěstovat i ve sklenících. Nejvíce lahodný je čerstvý a plně vyzrálý, konzervací ztrácí až polovinu svých účinných látek (včetně bromelinu). Zralý ananas má intenzivní a typickou vůni, nezralý obsahuje velké množství kyselin, které mohou poškodit zubní sklovinu a podráždit žaludeční sliznici.
Dužina ananasu je šťavnatá a masitá, bílá až žlutá, obsahuje až 86% vody a 0,1% tuku.
Ananas obsahuje:
- cukry
- vlákninu
- bílkoviny
- organické kyseliny (hlavně kyselinu citronovou, maleinovou a tartarovou)
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Draslík (K)
- Síru (S) - (větší množství může způsobit u citlivých lidí podráždění sliznice)
- Mangan (Mn)
- Zinek (Zn)
- Železo (Fe)
- provitamin A
- vitamíny B
- vitamin C
Nejznámější látkou obsaženou v ananasu
je enzym bromelin, který štěpí bílkoviny na
aminokyseliny, čímž příznivě
ovlivňuje trávení. Tuky nelikviduje, ale zpomaluje jejich ukládání v těle. Pro svoji nízkou energetickou hodnotu se ananas
užívá při dietě a hubnutí.
Ananas má také
protizánětlivé a detoxikační účinky, brání nadměrnému zadržování vody v těle, pomáhá při slunečním úžehu, účinný je i při odstranění pigmentových, tzv.
stařeckých skvrn na kůži (ananasová šťáva).
Bromelin pomáhá při léčbě:
- bolestí a otoků (zhmožděniny, podvrtnuté klouby)
- ran a popálenin
- infekcí močových cest
- srdečních chorob, zabraňuje srážení krevních destiček, což snižuje riziko vzniku trombóz (hlavně při prevenci ischemické choroby srdeční)
- slinivky břišní
- vysokého krevního tlaku
- průjmů a jiných střevních poruch, chrání před bakteriemi a parazity ve střevech
- horečky a depresích
Ananas
nemá rád chladničku, dozrává při pokojové teplotě, kde ho můžeme nechat až dva týdny. Nikdy ho neskladujte v chladu!
Je
výbornou surovinou do salátů, moučníků, pohárů, ale i asijských jídel. Čerstvé kousky ananasu dodají příjemně nasládlou chuť grilovanému masu, ananasovou
šťávu lze dobře využít při nakládání masa, z kterého udělá lahodný plátek.
Bromelin obsažený v ananasu napomáhá trávení, takže ananas je vhodným
dezertem po masitém jídle.
Sdílet na: