Slunečnice - slunečnicová semena
Slunečnice roční je statná, 2 – 2,5 m vysoká jednoletá bylina z čeledi hvězdicovitých. Pochází ze Severní Ameriky, kvete od června do září. Květ je pověstný svým natáčením ke slunci, jeho průměr dosahuje až 40 cm. Plody jsou černé nažky bez chmýru, u nás se pěstuje jako olejnina, medonosná rostlina a na siláž, občas zplaňuje.
Tuk slunečnicových semen slouží pro výrobu slunečnicového
oleje, který je vysoce kvalitní, neboť obsahuje až 65 %
kyseliny alfa –linolenové (ALA), která patří mezi nenasycené mastné kyseliny, jež najdeme již v mateřském mléce. ALA je
důležitá zejména pro řízení a souhru životních procesů v organismu, správnou funkci buněčných stěn, nervů, imunity a srdečně-cévního systému, chrání naše tělo před aterosklerózou, slouží i jako
zdroj energie.
V semenech slunečnice, tedy i ve slunečnicovém oleji, je
vysoký obsah vitaminu E (více ho najdeme už jen v mandlích). Vitamin E patří k
antioxidantům, dále chrání před trombózou, zlepšuje činnost srdce, přispívá k rychlému hojení ran a k regeneraci organismu.
Semena slunečnice obsahují:
- bílkoviny
- vitamin B1 (druhý nejbohatší zdroj tohoto vitaminu)
- vitamin B5 (kyselina pantoténová)
- vitamin B9 (kyselina listová – dostatečný přísun je důležitý hlavně v období těhotenství a kojení, celkově je nezbytná pro fungování lidského organismu, zejména pro růst a obnovu buněk, nervovou soustavu a tvorbu červených krvinek)
- vitamin E
- lecitin
- vápník (Ca)
- hořčík (Mg)
- zinek (Zn)
- selen (Se)
- železo (Fe)
- fosfor (P)
- omega 6 polynenasycené mastné kyseliny
Semena slunečnice jsou, stejně jako jiná semena, ideální zásobárnou řady hodnotných živin. Jejich enzymy se však aktivují hlavně
v průběhu klíčení, čímž se všechny nutriční složky stávají stravitelnějšími.
Konzumace slunečnicových semínek je vhodná:
- proti předčasnému stárnutí buněk, neutralizují volné radikály v těle
- při ekzémech
- k regulaci krevního tlaku
- při nemocech srdce a cév
- při kožních zánětech, popraskané a suché kůži
- k regulaci vysoké hladiny krevního cholesterolu
- při nemocech látkové přeměny (cukrovka, onemocnění žlučníku a jater)
- při astmatu
- při migrénách
- k vylepšení spánku, zklidňuje nervy
- k posílení nehtů a vlasů, redukují množství šedin ve vlasech
Slunečnicová semena mají i
v kuchyni všestranné použití. Výborně se hodí do pečiva, zeleninových či ovocných salátů, obilných kaší.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...