Citron - Citroník limonový (Citrus limon)
Citronovník Citrus limon patří mezi ty nejznámější citroníky, kterých je mnoho druhů. Je to stále zelený stromek z čeledi routovité, dorůstající výšky 3 - 10 metrů. Jako většina citrusů pochází z oblasti Asie, pravděpodobně z Indie, Barmy a Číny. Citrony jsou typickým jižním ovocem, pěstují se ve Středomoří, v Itálii, Španělsku a na Floridě. Kmen je přímý, zelený s velkým počtem trnitých větví. Ty jsou porostlé oválnými, kopinatými listy, které jsou na pohled velmi lesklé a jasně zelené. Bílé až narůžovělé, silně aromatické květy vyrůstají v paždí listů nebo na konci větví. Plodem je citron, velká žlutá bobule vejcovitého tvaru se silnou hrbolatou slupkou a silně kyselou dužninou s vysokým obsahem vitaminu C. I přes svoji kyselou chuť, je citron zásadotvorný. Silice z citroníku je hojně využívána v potravinářském a kosmetickém průmyslu.
V dnešní době se citroník
pěstuje v mnoha různých kultivarech v subtropických oblastech po celém světě. U nás pouze ve sklenících.
Vyžaduje slunné místo s dostatkem vláhy a kyselé půdy, je citlivý na výrazné poklesy teplot. Mrazy jej ničí.
Díky množství zdraví prospěšných látek, které plod obsahuje, představuje velké využití pro
léčebné účely. Citron je především známý a cenný pro svou vysokou koncentraci
vitaminu C. Je mimo jiné silným
bojovníkem proti chřipce a nachlazení.
Kyselina askorbová
stimuluje v žaludeční sliznici tvorbu kyseliny solné a pepsinu, čímž zvyšuje zužitkování bílkovin, železa a vápníku v těle. Vitamin C pomáhá při tvorbě noradrenalinu a betaendorfinu, což jsou
hormony štěstí a euforie.
S výjimkou velmi vzácné alergie, nemá užívání citronů žádné kontraindikace a nejsou známy výraznější nežádoucí účinky. K prevenci zdraví by měla být jejich konzumace pravidelná.
Citron obsahuje:
- provitamin A
- vitamíny skupiny B
- vitamin C
- kyselinu citronovou
- bioflavonoidy
- pektin
- vonné silice
- sacharidy
- draslík
- vápník
- hořčík
- zinek
- fosfor
- měď
- železo
- mangan
- sodík
Obsah glukózy a minerálů
nahrazuje ztráty, které vypotíme během letních parných dní. Pomáhá lidem s úzkostí, podporuje celkový
pocit dobrého zdraví.
Pozitivní vliv citronu na lidský organismus:
- posiluje imunitu a obranyschopnost
- stimuluje krevní cirkulaci
- zvyšuje odolnost vlásečnic
- posiluje tepny, prevence proti křečovým žilám
- působí jako antioxidant - podporuje růst a omlazení buněk
- aktivuje střevní a žlučovou sekreci
- zmírňuje trávicí potíže
- odstraňuje bolesti hlavy
- snižuje krevní tlak
- má protizánětlivé a protialergické účinky
- snižuje hladinu cholesterolu
- má protisklerotický účinek
- podporuje pocení a odvodnění
- urychluje metabolismus bílkovin
- posiluje vlasy, pokožku a nehty
- zvyšuje výkonnost
- potlačuje stres a nervové napětí
- potlačuje krvácení z dásní
- urychluje hojení ran
- zlepšuje zrak
Citron je vhodný k
léčbě i k prevenci. Výborným preventivním prostředkem proti nachlazení je bylinkový čaj s citronovou šťávou, oslazený medem.
Citronová
šťáva s vodou či minerálkou se doporučuje vypít před každou
sportovní aktivitou, neboť bílé krvinky se naplní vitaminem C a organismus je výkonnější.
Den je vhodné začít vypitím sklenice teplé vody s citronovou šťávou. Tato kombinace
pročišťuje organismus od toxinů a odpadních látek, což se brzy projeví na kůži, která bude čistá a zářící.
V kuchyni lze přidávat citronovou šťávu všude, kam jen to jde. Hodí se např. k dochucení zeleninových salátů, k přípravě ryb, do moučníků, cukrových polev a podobně.
Kůra většiny citronů je chemicky ošetřena fungicidy, případně potažena voskem,
není tedy vhodná ke konzumaci.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...