Barva avokáda je různá, od tmavozelené a žluté po červenou až skoro černou. Při nákupu avokáda si vyberte
tvrdší nezralý kus, rozhodně bez tmavých skvrn na slupce a nechte jej
doma dozrát několik dnů zabalené v hnědém papíře, při pokojové teplotě. Nikdy
nevkládejte do lednice!
Nezralé avokádo je hořké, zajímavostí je, že avokádo začíná zrát, až když se utrhne ze stromu.
Zralé avokádo poznáme tak, že je při stisknutí prstem
mírně měkké, ale ne kašovité. Avokádo má měkkou máslovitou dužninu s mírně nasládlou oříškovou chutí, se skvělou výživnou hodnotou. Je i
lehce stravitelné, doporučuje se při poruchách zažívání, lze
podávat i malým dětem.
Plod avokáda má
silnou slupku, při jeho konzumaci rozřízněte plod na polovinu, přičemž narazíte na velkou pecku uprostřed. Po obvodu pecky veďte celý řez. Takto rozříznuté avokádo uchopte do obou rukou, půlky od sebe oddělte a
vyjměte pecku. Dužinu můžete vydlabat lžičkou nebo jednotlivé poloviny plodu zbavit tuhé slupky a nakrájet na malé kostky. Dužinu následně
pokapeme citrónem, aby dužina nezhnědla a nezhořkla a
zachovala si cenné látky.
Avokádo patří k
energeticky nejhodnotnějším druhům ovoce. Nemusíte se mu vyhýbat ani během diety, neboť obsahuje hlavně
nenasycené mastné kyseliny, tzv. zdravé a velmi potřebné tuky.
Vlastní chuť dužiny je poněkud
mdlá a nevýrazná, lépe si na ni pochutnáte, pokud ji něčím ochutíte nebo přidáte do ovocných salátů.
Avokádo obsahuje:
- Vitamin A
- Vitamíny skupiny B (B1, B2, B6)
- Vitamin C
- Vitamin E
- Nenasycené masné kyseliny
- Proteiny
- Lecitin
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Draslík (K)
- Železo (Fe)
- Fosfor (P)
Avokádo se
doporučuje osobám s kardiovaskulárními problémy a nemocemi nervového systému. Zelený plod obsahuje hodně
lecitinu, proto je toto ovoce vhodné i ke
snižování hladiny špatného cholesterolu v krvi a pro zlepšení paměti. Vzhledem k
folátům (kyselina listová), které avokádo obsahuje, doporučují avokádo lékaři i
těhotným ženám. Dužina z avokáda má své uplatnění i
v kosmetickém průmyslu.
Další příznivé účinky avokáda pro organismus:
- Bohatý zdroj bílkovin (vhodné i pro vegetariány)
- Pomáhá při tvorbě červených krvinek
- Podporuje soustředění
- Pomáhá při snižování nadváhy
- Zmírňuje menstruační bolesti
Avokádo v kuchyni
Avokádo je základní složka
jídelníčku vegetariánů a sportovců. Nejlepší je jíst avokádo samotné,
pokapané citrónem nebo v kombinaci s ananasem, listovým salátem, vajíčkem.
Z měkké dužniny se dají připravit skvělé dresinky, pomazánky, saláty, pasty, zákusky. Tradiční zpracování avokáda se liší podle zemí a jejich zvyků.
Nezapomeňte, že dužina ani připravené pokrmy u avokáda
nepatří do mrazáku. Připravené pomazánky, saláty a jiné pokrmy se mohou skladovat
v nejspodnější části chladničky, a to maximálně 3 až 4 dny.