Sklizeň plodů probíhá v září až listopadu, výjimečně i dříve. Pod tuhou, rudou slupkou plodu, který má průměr až 12 cm, najdeme
rosolovitou dužinu s různou chutí. Od velmi sladké přes kyselosladkou, která je nejčastější, až po ostře kyselou. Granátová jablka
obsahují 77% vody, až 20% cukrů a jsou velmi bohatá na sodík.
Z rosolovité hmoty čerstvých plodů, která obklopuje semena, se využívá především nakyslá
šťáva, která obsahuje červené barvivo.
Plody granátovníku jsou
bohaté na vlákninu, zároveň mají nízkou kalorickou hodnotu. Přítomnost kyseliny citronové i jablečné zaručuje
dezinfekční účinek, neutralizuje škodlivé močoviny a umocňuje účinky vitaminu C.
Jde o ovoce s nejvyššími
antioxidačními účinky. Sklenice šťávy má až 3x vyšší antioxidační schopnost než stejné množství zeleného čaje, červeného vína či borůvkové šťávy!
Ze šťávy se připravuje řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický
nápoj šerbet. Z jednoho kilogramu plodů lze získat přes půl litru šťávy. Při jejím zpracování je však třeba dávat pozor, neboť skvrny od ní se špatně odstraňují.
Granátová jablka se dají
dobře a poměrně dlouho skladovat. Mají silnou kožovitou slupku a ta, i když ztvrdne, zachová si jablko šťávu. Čím je slupka tenčí, tím je jablko sladčí.
Pozor ale na slupky a vnitřní přepážky, mají vysoký obsah hořkých látek, např. kyseliny taninové, která
má stavěcí účinek.
Z granátovníku se nevyužívají pouze plody, ale celá rostlina:
- Listy a slupky nezralých plodů – natrpklý a velmi osvěžující čaj.
- Kořeny a kůra - barvivo, kterým se v Orientu barvily koberce. Také v lékařství se používá kůra stromů, neboť je bohatá na taniny.
- Dřevo - žluté a tvrdé, velmi oblíbené řezbáři, truhláři i staviteli.
Granátová jablka se široce využívají
i v kosmetickém průmyslu, mají příznivý vliv na pleť, vlasy,...
Granátové jablko obsahuje:
- Vitamin A
- Vitamíny skupiny B
- Vitamin C
- Vitamin P - flavonoidy
- Železo (Fe)
- Fosfor (P)
- Chlor (Cl)
- Mangan (Mn)
- Křemík (Si)
- Zinek (Zn)
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Draslík (K) - nezbytný pro tvorbu a přenos nervových signálů
- Měď (Cu)
Výzkum prokázal, že tato jablka obsahují chemické látky, které
omezují buněčné poškození a zřejmě ničí i rakovinné buňky (u rakoviny prostaty a prsu).
Pravidelné popíjení džusu z granátových jablek:
- může významně zpomalit rakovinu prostaty a prsu
- snižuje riziko degenerativních a kardiovaskulárních chorob
- zpomaluje stárnutí
Granátové jablko je zajímavé i
z pohledu diabetu. Přítomné cukry nezvyšují hladinu krevního cukru.
Díky vysokému obsahu železa, mědi a vitaminu C působí granátové jablko významně
proti chudokrevnosti.
Pozitivní vliv granátových jablíček na naše zdraví:
- Odstraňuje problémy s impotencí - pomáhá mužům s erekcí, jelikož obsahují antioxidanty, které působí na prokrvení penisu.
- Snižuje riziko srdečních chorob.
- Působí jako prevence rakoviny prostaty a prsu.
- Příznivě ovlivňuje zažívací trakt - přináší úlevu při průjmech, střevních katarech, žaludečních vředech, nadýmání, poruchách trávení, zánětech žaludku a střev, při překyselení a žaludeční kýle.
- Napomáhá detoxikaci - podporuje činnost jater, regeneruje krev a zlepšuje krevní oběh.
- Podporuje oběh tekutin v těle a tím i funkci ledvin. (Doporučuje se při zvýšené koncentraci kyseliny močové v krvi, obezitě, vysokém tlaku a ledvinových chorobách. Vždy je však třeba zvýšené opatrnosti a dohledu lékaře).
- Působí protizánětlivě a antisepticky, zejména při zánětech hltanu, lebečních dutin a chronických hnisavých zánětech ucha.
- Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje tvorbě tukových usazenin ve stěnách tepen, čímž pomáhá předcházet jejich kornatění.
- Chrání klouby a pohybové ústrojí - blokuje enzymy, které přispívají k degeneraci chrupavky při artritidě.
Toto exotické ovoce již najdeme i v našich obchodech, málokdy je však skutečně vyzrálé a kvalitní.
Vybírejte zásadně plody, které nejsou otlačené, pomačkané ani jinak poškozené. Slupka by měla být pevná, hladká, lesklá a při poklepu vydávat kovový zvuk. Čerstvé plody
uložte do chladničky, kde vydrží i několik týdnů.
Nejlepší
způsob konzumace je granátové jablko rozkrojit a vybírat jednotlivá semínka lžičkou. Pokud se vám do vybírání malých granátů nechce, několikrát plod stiskněte, udělejte do něj dírku a vymačkanou šťávu
vypijte třeba brčkem. K dostání je i hotový nektar.
V kuchyni jsou granátová jablka oblíbenou ozdobou ovocných a zmrzlinových pohárů, dortů, salátů, přidávají se také k drůbeži, rybám a grilovanému masu. Vaří se z něho i chutné marmelády.