Granátové jablko

Granátové jablko neboli marhaník je plod granátovníku (Punica granatum). Jde o keř nebo strom, který dosahuje výšky až 6 metrů a dožívá se až 200 let. Marhaník patří mezi starobylé rostliny, jež mořeplavci rozšířili přes Persii a Přední Asii do celého Středomoří. Dnes se pěstuje v tropických a subtropických zemích. Uvnitř plodu pokrytého kožovitou slupkou je až 600 semen obalených rosolovitou vodnatou dužinou. Svým vzhledem připomínají semena korálky nebo granáty, odtud název granátové jablko, které je právem označováno symbolem plodnosti. Jádra a listy vykazují vysoký obsah rostlinných hormonů prospěšných pro muže i pro ženy, zároveň je i důležitý antioxidant.

obrázek ke článku Granátové jablko

Sklizeň plodů probíhá v září až listopadu, výjimečně i dříve. Pod tuhou, rudou slupkou plodu, který má průměr až 12 cm, najdeme rosolovitou dužinu s různou chutí. Od velmi sladké přes kyselosladkou, která je nejčastější, až po ostře kyselou. Granátová jablka obsahují 77% vody, až 20% cukrů a jsou velmi bohatá na sodík.

Z rosolovité hmoty čerstvých plodů, která obklopuje semena, se využívá především nakyslá šťáva, která obsahuje červené barvivo.

Plody granátovníku jsou bohaté na vlákninu, zároveň mají nízkou kalorickou hodnotu. Přítomnost kyseliny citronové i jablečné zaručuje dezinfekční účinek, neutralizuje škodlivé močoviny a umocňuje účinky vitaminu C.

Jde o ovoce s nejvyššími antioxidačními účinky. Sklenice šťávy má až 3x vyšší antioxidační schopnost než stejné množství zeleného čaje, červeného vína či borůvkové šťávy!

Ze šťávy se připravuje řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Z jednoho kilogramu plodů lze získat přes půl litru šťávy. Při jejím zpracování je však třeba dávat pozor, neboť skvrny od ní se špatně odstraňují.

Granátová jablka se dají dobře a poměrně dlouho skladovat. Mají silnou kožovitou slupku a ta, i když ztvrdne, zachová si jablko šťávu. Čím je slupka tenčí, tím je jablko sladčí.

Pozor ale na slupky a vnitřní přepážky, mají vysoký obsah hořkých látek, např. kyseliny taninové, která má stavěcí účinek.

Z granátovníku se nevyužívají pouze plody, ale celá rostlina:


  • Listy a slupky nezralých plodů – natrpklý a velmi osvěžující čaj.
  • Kořeny a kůra - barvivo, kterým se v Orientu barvily koberce. Také v lékařství se používá kůra stromů, neboť je bohatá na taniny.
  • Dřevo - žluté a tvrdé, velmi oblíbené řezbáři, truhláři i staviteli.

Granátová jablka se široce využívají i v kosmetickém průmyslu, mají příznivý vliv na pleť, vlasy,...

Granátové jablko obsahuje:


  • Vitamin A
  • Vitamíny skupiny B
  • Vitamin C
  • Vitamin P - flavonoidy
  • Železo (Fe)
  • Fosfor (P)
  • Chlor (Cl)
  • Mangan (Mn)
  • Křemík (Si)
  • Zinek (Zn)
  • Vápník (Ca)
  • Hořčík (Mg)
  • Draslík (K) - nezbytný pro tvorbu a přenos nervových signálů
  • Měď (Cu)

Výzkum prokázal, že tato jablka obsahují chemické látky, které omezují buněčné poškození a zřejmě ničí i rakovinné buňky (u rakoviny prostaty a prsu).

Pravidelné popíjení džusu z granátových jablek:


  • může významně zpomalit rakovinu prostaty a prsu
  • snižuje riziko degenerativních a kardiovaskulárních chorob
  • zpomaluje stárnutí

Granátové jablko je zajímavé i z pohledu diabetu. Přítomné cukry nezvyšují hladinu krevního cukru.

Díky vysokému obsahu železa, mědi a vitaminu C působí granátové jablko významně proti chudokrevnosti.

Pozitivní vliv granátových jablíček na naše zdraví:


  • Odstraňuje problémy s impotencí - pomáhá mužům s erekcí, jelikož obsahují antioxidanty, které působí na prokrvení penisu.
  • Snižuje riziko srdečních chorob.
  • Působí jako prevence rakoviny prostaty a prsu.
  • Příznivě ovlivňuje zažívací trakt - přináší úlevu při průjmech, střevních katarech, žaludečních vředech, nadýmání, poruchách trávení, zánětech žaludku a střev, při překyselení a žaludeční kýle.
  • Napomáhá detoxikaci - podporuje činnost jater, regeneruje krev a zlepšuje krevní oběh.
  • Podporuje oběh tekutin v těle a tím i funkci ledvin. (Doporučuje se při zvýšené koncentraci kyseliny močové v krvi, obezitě, vysokém tlaku a ledvinových chorobách. Vždy je však třeba zvýšené opatrnosti a dohledu lékaře).
  • Působí protizánětlivě a antisepticky, zejména při zánětech hltanu, lebečních dutin a chronických hnisavých zánětech ucha.
  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje tvorbě tukových usazenin ve stěnách tepen, čímž pomáhá předcházet jejich kornatění.
  • Chrání klouby a pohybové ústrojí - blokuje enzymy, které přispívají k degeneraci chrupavky při artritidě.

Toto exotické ovoce již najdeme i v našich obchodech, málokdy je však skutečně vyzrálé a kvalitní. Vybírejte zásadně plody, které nejsou otlačené, pomačkané ani jinak poškozené. Slupka by měla být pevná, hladká, lesklá a při poklepu vydávat kovový zvuk. Čerstvé plody uložte do chladničky, kde vydrží i několik týdnů.

Nejlepší způsob konzumace je granátové jablko rozkrojit a vybírat jednotlivá semínka lžičkou. Pokud se vám do vybírání malých granátů nechce, několikrát plod stiskněte, udělejte do něj dírku a vymačkanou šťávu vypijte třeba brčkem. K dostání je i hotový nektar.

V kuchyni jsou granátová jablka oblíbenou ozdobou ovocných a zmrzlinových pohárů, dortů, salátů, přidávají se také k drůbeži, rybám a grilovanému masu. Vaří se z něho i chutné marmelády.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Granátové jablko


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní