Zázvor má ostrou, kořeněnou chuť a je v něm množství aromatických látek. Užívanou částí zázvoru je rozvětvený, dužnatý
oddenek, používá se čerstvý nebo sušený.
Čerstvý zázvor má neopakovatelnou vůni i chuť,
sušený zázvor se prodává převážně mletý.
Zázvor se používá:
- čerstvý - (nakrájený na kolečka nebo jemně nastrouhaný), při nákupu vybírejte menší a světlejší oddenky, pozor, aby nebyly zvadlé
- sušený – před použitím by se měl namočit
- nakládaný
- kandovaný
- pro přípravu oleje a esencí
Zázvor v různých formách
dodává jídlu aroma a současně
pozitivně ovlivňuje zažívání. Při chřipce a nachlazení pomáhají zázvorové koupele, napařování a čaj.
Silice mírně dráždí, dezinfikuje a prokrvuje pokožku.
Čerstvý zázvor obsahuje 1,5-3 % silice, která se skládá hlavně ze směsi různých terpenů. Přítomen je i
alkaloid kapsaicin, obsažený především v plodech pálivé papriky. Ten způsobuje pocit lokálního dráždění, které je doprovázeno překrvením a pocity pálení.
Zevně se čerstvý zázvor užívá:
- při bolestech zad a kloubů (často ve formě horkých obkladů)
- k masáži při parézách (např. při ochrnutí lícního svalu)
- jako přísada do ionizujících a prokrvujících koupelí
Na postižená místa lze použít i kašičku vyrobenou
ze sušeného zázvoru, který se rozmíchá v horké vodě.
Pozitivní vliv zázvoru na naše zdraví:
- aktivuje srdečně-cévní systém
- zahřívá tělo, zlepšuje krevní oběh
- je antibakteriální
- odbourává tuky
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi i v játrech
- zvyšuje produkci žluče
- pomáhá při žaludečních a zažívacích potížích (zlepšuje procesy trávení ve střevech a vyprazdňování)
- působí proti nevolnostem, a to i ranní nevolnosti v těhotenství (tobolky nebo čaj)
- odstraňuje plynatost a nadýmání
- má protizánětlivé účinky
- rozpouští hleny
- působí proti cestovní nevolnosti (kinetózách) - užijte 1 gram suchého zázvorového prášku 30 minut až 4 hodiny před cestou
- léčí kašel, angínu a záněty průdušek
- využívá se při léčbě impotence a problémech s prostatou
Zázvor bývá dobře snášen. Při užití dávky
nad 5 gramů denně hrozí větší riziko spojené s žaludeční nevolností, pálením žáhy, průjmem a srdečními poruchami.
Pokud užíváte léky proti překyselení žaludku, snížení krvácení, léky na srdce, máte vředy v zažívací soustavě nebo jste diabetik,
poraďte se o užívání zázvoru s lékařem!
Neexistuje jednotný názor na používání zázvoru
v době gravidity a při kojení. Některé zdroje uvádí jako maximální doporučenou denní dávku v tomto období 4 gramy čerstvého a 1 gram sušeného zázvoru, jiné říkají, že by se
neměl užívat pravidelně. Existuje i názor, že je
v těhotenství a během kojení nevhodný.
V kuchyni se nejčastěji používá jako koření na vařená jídla a pečivo. Je vhodný do sladkých i slaných pokrmů, typické je vánoční cukroví zázvorky, perník či sušenky. Je i součástí různých směsí koření (např. kari). Užívá se k přípravě masa, ryb a dalších jídel. Výborný je i
kandovaný zázvor. Ze zázvoru lze připravit zázvorové pivo a
zázvorovou limonádu, oblíbený je také
zázvorový čaj (snadno jej připravíte zalitím 1/2 lžičky mletého zázvoru 1/4 l vřelé vody).