Ječmen

Kulturní ječmen je jednoletá (některé plané druhy jsou víceleté) jarní nebo ozimá obilnina. Patří mezi nejstarší zemědělské plodiny. Mnoho starověkých národů, například Egypt, Řím, Řecko, Indie, Čína, … pěstovalo ječmen nejen jako potravinu (hlavně pro ječnou kaši), ale vařilo se z něho i pivo. Ječný odvar posiloval gladiátory při sportovních kláních i jako posilující prostředek pro rekonvalescenty a těžce nemocné. Na naše území přinesly ječmen stěhovavé národy z jihozápadní Asie asi před pěti tisíci lety. Postupem času byl v Evropě ječmen ze stravy vytěsněn lépe vypadající pšenicí.

obrázek ke článku Ječmen

V naší republice se dnes většina vypěstovaného ječmene používá ke krmným účelům a nejkvalitnější část produkce (asi 30% jarních ječmenů) slouží k výrobě sladu. Z ječmene se připravuje také náhražka kávy – melta.

Ječmen má podobné složení jako pšenice, na rozdíl od pšenice však obsahuje méně glutenu (pečivo z ječné mouky je proto hutnější a těžší). Zrna ječmene obsahují látky s protirakovinným působením.

Nejznámější formou ječmene jsou ječné kroupy a krupky, které vznikají obroušením vnějších vrstev zrna. Odstraněním vnějšího nestravitelného obalu (plev) od zrna se získávají ječné otruby.

Ječmen není chlebovinou, obsahuje málo lepku.

Přestože se zrno ječmene nedoporučuje pro jedince s alergickou reakcí na bílkovinu lepku, tj. trpící tzv. celikalií (chronické onemocnění sliznice tenkého střeva), je mladý ječmen (zelená tráva) pro jedince s tímto autoimunitním onemocněním vhodný, neboť lepek neobsahuje.

Ječmen obsahuje:


  • sacharidy (75 – 85 %)
  • bílkovin (11 – 13 %)
  • tuky (cca 2 – 3 %)
  • vitamíny skupiny B (např. kyselina pantotenová - chrání před záněty kůže a zabraňuje šedivění vlasů, kyselina listová, biotin)
  • vitamin E
  • draslík (K)
  • fosfor (P)
  • vápník (Ca)
  • hořčík (Mg)
  • sodík (Na)
  • mangan (Mn)
  • železo (Fe)
  • měď (Cu)
  • zinek (Zn)
  • síru (S)
  • jod (J)
  • chrom (Cr)
  • selen (Se)
  • nikl (Ni)

Ječmenná tráva je považována ze všech zelených trav za nejhodnotnější. Mladý ječmen navíc obsahuje mnoho enzymů, aminokyselin, antioxidantů (betakaroten, vitamin A, C, E) a rozpustnou vlákninu, která pomáhá předcházet zácpě a ostatním komplikacím s ní spojených, včetně karcinomu tlustého střeva. Vývar z krup je velmi cenný při trávicích obtížích.

Vysoký obsah antioxidantů napomáhá detoxikaci a alkalizaci organismu. Chlorofyl má vliv na stimulaci růstu tkání a tvorby červených krvinek. Rovněž byl prokázán vliv na redukci vstřebávání karcinogenů v trávicím traktu.

Vliv ječmene na naše zdraví:


  • dodává sílu, energii a odolnost
  • snižuje výskyt srdečně - cévního onemocnění
  • snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů
  • prostředek proti zácpě
  • kladně působí při žaludečních a střevních potížích, včetně vředů
  • prevence a léčba arteriosklerózy
  • prospívá při zánětech kůže a šedivění vlasů

Při vaření zvětší kroupy 2 - 3 krát svůj objem a jsou výbornou přílohou, zavářkou do polévky či surovinou na knedlíčky a rizota. Hodí se k zapékání, dušení, do salátů a pomazánek. Kromě běžných krup se vyrábějí i ječné celozrnné vločky, lupínky, ječná mouka se přidává do těstovin, knedlíků, pečiva, zavářek, kroket, omáček, cukrářských výrobků, pudinků a krémů.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Ječmen


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní