Ječmen
Kulturní ječmen je jednoletá (některé plané druhy jsou víceleté) jarní nebo ozimá obilnina. Patří mezi nejstarší zemědělské plodiny. Mnoho starověkých národů, například Egypt, Řím, Řecko, Indie, Čína, … pěstovalo ječmen nejen jako potravinu (hlavně pro ječnou kaši), ale vařilo se z něho i pivo. Ječný odvar posiloval gladiátory při sportovních kláních i jako posilující prostředek pro rekonvalescenty a těžce nemocné. Na naše území přinesly ječmen stěhovavé národy z jihozápadní Asie asi před pěti tisíci lety. Postupem času byl v Evropě ječmen ze stravy vytěsněn lépe vypadající pšenicí.
V naší republice se dnes většina vypěstovaného ječmene používá ke
krmným účelům a nejkvalitnější část produkce (asi 30% jarních ječmenů) slouží
k výrobě sladu. Z ječmene se připravuje také náhražka kávy –
melta.
Ječmen má podobné složení jako pšenice, na rozdíl od pšenice však obsahuje
méně glutenu (pečivo z ječné mouky je proto hutnější a těžší). Zrna ječmene obsahují látky
s protirakovinným působením.
Nejznámější formou ječmene jsou
ječné kroupy a krupky, které vznikají obroušením vnějších vrstev zrna. Odstraněním vnějšího nestravitelného obalu (plev) od zrna se získávají
ječné otruby.
Ječmen není chlebovinou, obsahuje
málo lepku.
Přestože se zrno ječmene nedoporučuje pro jedince s alergickou reakcí na bílkovinu lepku, tj. trpící tzv. celikalií (chronické onemocnění sliznice tenkého střeva), je
mladý ječmen (zelená tráva) pro jedince s tímto autoimunitním onemocněním vhodný, neboť
lepek neobsahuje.
Ječmen obsahuje:
- sacharidy (75 – 85 %)
- bílkovin (11 – 13 %)
- tuky (cca 2 – 3 %)
- vitamíny skupiny B (např. kyselina pantotenová - chrání před záněty kůže a zabraňuje šedivění vlasů, kyselina listová, biotin)
- vitamin E
- draslík (K)
- fosfor (P)
- vápník (Ca)
- hořčík (Mg)
- sodík (Na)
- mangan (Mn)
- železo (Fe)
- měď (Cu)
- zinek (Zn)
- síru (S)
- jod (J)
- chrom (Cr)
- selen (Se)
- nikl (Ni)
Ječmenná tráva je považována ze všech zelených trav za nejhodnotnější.
Mladý ječmen navíc
obsahuje mnoho enzymů, aminokyselin, antioxidantů (betakaroten, vitamin A, C, E) a
rozpustnou vlákninu, která pomáhá předcházet zácpě a ostatním komplikacím s ní spojených, včetně
karcinomu tlustého střeva. Vývar z krup je velmi cenný při trávicích obtížích.
Vysoký obsah antioxidantů napomáhá
detoxikaci a alkalizaci organismu.
Chlorofyl má vliv na stimulaci růstu tkání a tvorby červených krvinek. Rovněž byl prokázán vliv na redukci
vstřebávání karcinogenů v trávicím traktu.
Vliv ječmene na naše zdraví:
- dodává sílu, energii a odolnost
- snižuje výskyt srdečně - cévního onemocnění
- snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů
- prostředek proti zácpě
- kladně působí při žaludečních a střevních potížích, včetně vředů
- prevence a léčba arteriosklerózy
- prospívá při zánětech kůže a šedivění vlasů
Při vaření zvětší kroupy 2 - 3 krát svůj objem a jsou výbornou přílohou, zavářkou do polévky či surovinou na knedlíčky a rizota. Hodí se k zapékání, dušení, do salátů a pomazánek. Kromě běžných krup se vyrábějí i ječné celozrnné vločky, lupínky, ječná mouka se přidává do těstovin, knedlíků, pečiva, zavářek, kroket, omáček, cukrářských výrobků, pudinků a krémů.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...