Bulgur - máčená a sušená celozrnná pšenice
Pšeničný bulgur je nutričně vysoce hodnotný produkt, který je známý již asi 4 000 let. Získává se namáčením a sušením tvrdé pšenice. Zrno se nejprve namočí. Během procesu dochází k částečné přeměně škrobu na jednoduché cukry, čímž se zrno stává lehce stravitelným a umocňuje se jeho nezaměnitelná obilná chuť. Dále se zrno párou vysuší, drtí a třídí. Díky tomu je domácí příprava bulguru velmi rychlá a snadná.
Bulgur je
lehce stravitelný, má nízký obsah tuků, ale vysokou nutriční hodnotu.
Používá se jako součást různých pokrmů, nebo jako příloha, která může nahradit rýži. Má lehce
oříškovou chuť a voní po obilí. Se zeleninou, kterou si můžeme připravit na trošce oleje, získáme velice zdravý, výživný a přitom
dietní pokrm.
Bulgur obsahuje:
Bulgur podporuje
střevní peristaltiku a velmi dobře působí na
nervovou soustavu.
Ve zdravé výživě lze zakoupit více druhů bulgurů:
- pšeničný - celozrnný, jemný, hrubý
- špaldový
Světlejší bulgur je připraven
rychleji, příprava
celozrnného bulguru trvá o několik minut déle, ale obsahuje
více prospěšné vlákniny. Je tedy třeba vyzkoušet, který druh přípravy vám vyhovuje a
chutná nejvíce.
Bulgur se
zalívá 2 - 3 násobkem vody, vždy se řiďte doporučeným návodem na sáčku výrobku. Pro
výraznější chuť můžeme vodu trochu osolit, nebo přidat kousek sypkého zeleninového bujónu, sojovou omáčku a podobně.
Bulgur lze připravit:
- Vařením - vaříme cca 10 - 15 minut. Bulgur lze také povařit pouze 5 minut a dále nechat dojít pod pokličkou.
- Zalitím horkou vodou - bulgur zalijeme, nádobu přikryjeme pokličkou a zabalíme do utěrky, nebo vložíme do peřin, abychom zabránili úniku tepla. Takto necháme dojít cca 25 - 30 minut.
- Bobtnáním - bulgur zalijte studenou vodou a necháme cca 1 hodinu bobtnat. Jde o nejšetrnější způsob přípravy, kdy jsou uchovány všechny vitamíny a minerální látky.
V
české kuchyni se bulgur se nejčastěji
používá jako příloha
k masům místo rýže, tzv. bulguroto. Dále jako příloha k sýrům, vejcím, luštěninám, zelenině, do nádivek, karbanátků, polévek, salátů.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...