Oves - ovesné vločky
Oves je jednoděložná rostlina, která patří k nejrozšířenějším obilninám mírného pásma. Tato obilnina se pěstuje hlavně pro zrno, které slouží k výrobě ovesných vloček, krupice a dále se mele na mouku. Oves má posilující účinky, díky obsahu lecitinu a vitamínů skupiny B působí blahodárně na nervovou soustavu, také tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy. Ovesné vločky, které se řadí do kategorie "zdravé výživy", vznikají drcením celých ovesných zrn a jejich napařováním. Mají vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů, minerálů, obsahují také rozpustnou i nerozpustnou formu vlákniny. Z ovesných vloček se připravuje müsli, jsou součástí celozrnného pečiva. Oves je vynikající krmivo hlavně pro koně, ovesný šrot se zkrmuje, ovesná sláma se naopak hlavně stele.
Ovesné vločky jsou ceněnou potravinou ve zdravé výživě a měly by být i
součástí jídelníčku každého jedince. Mohou se
konzumovat samotné nebo namočené v mléce, vodě nebo ovocném džusu.
Mají vhodnou skladbu
aminokyselin (základní stavební jednotka proteinů), nezbytných pro stavbu a výživu svalů. Jsou proto výbornou složkou stravy pro sportovce i rekonvalescenty.
Ovesné vločky jsou
snadno stravitelné, mají přímý vliv na trávení. Obsahují rozpustnou i nerozpustnou formu vlákniny.
Nerozpustná vláknina zlepšuje trávení a působí preventivně proti zácpě a závažným onemocněním trávicího traktu.
Rozpustná vláknina napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a působí jako prevence srdečních a cévních onemocnění. Rovněž snižuje hladinu krevního cukru a působí tak jako prevence cukrovky, snižuje i krevní tlak.
Oves lze použít také při
péči o pleť, chrání tělo před volnými radikály. Je vhodnou prevencí proti tvorbě vrásek, má zklidňující a protizánětlivé účinky. Spařením ovesných vloček získáme nálev s čistícími vlastnostmi, naše pleť bude opět nádherně hebká.
Lecitin a vitamíny skupiny B, které ovesné vločky obsahují, jsou nezbytné pro vývoj nervové soustavy, pro paměť a soustředění, zvyšují i odolnost vůči stresu. Dále jsou tyto vitamíny B nepostradatelné pro většinu metabolických procesů, pro tvorbu krve,
posílení imunitního systému i pro kvalitní vlasy a nehty.
Ovesné vločky obsahují:
- Bílkoviny
- Aminokyseliny
- Nenasycené mastné kyseliny
- Lecitin
- Vitamíny řady B (B1, B2, B3, B6)
- Vitamin E
- Železo (Fe)
- Vápník (Ca)
- Hořčík (Mg)
- Zinek (Zn)
- Měď (Cu)
- Draslík (K)
- Fosfor (P)
- Mangan (Mn)
- Stopy molybdenu, jódu, kobaltu, křemíku a bóru
- Třísloviny
Ovesné vločky jsou
snadno stravitelné, výživné, nasytí žaludek a zároveň
nastartují metabolismus. Pro získání nutričního maxima a zkrácení doby vaření (varem se ničí částečně nebo zcela celá řada důležitých látek), je vhodné ovesné vločky
před konzumací namočit, nejlépe přes noc a konzumovat je k snídani v jogurtu či mléce, společně s rozinkami, skořicí či čerstvým ovocem.
Zařazením ovesných vloček
do každodenního jídelníčku snadno pomůžete svému
zdraví i štíhlé linii, neboť napomáhají při hubnutí a udržování optimální váhy.
Z ovesných vloček lze připravit:
- kaše
- karbanátky
- nádivky (do buchet a koláčů povařit v mléce společně s mletým makem a osladit)
- nákypy slané či sladké
- zavářku do polévek
- opražené vločky používáme zase k posypání hotových pokrmů místo sýra nebo místo oříšků
I oves má své
záporné stránky, je kyselinotvorný, obsahuje
kyselinu šťavelovou. Tato kyselina vytváří s vápníkem v našem organismu nerozpustné šťavelany, které jsou buď z organismu vylučovány, nebo se usazují například v kloubech, případně vyvolávají i žaludeční potíže. Osoby, které
trpí překyselením žaludku, se musí vyhýbat kyselinotvorným potravinám, nebo je neutralizovat potravinami
zásadotvornými. V ovesných vločkách sice není této kyseliny mnoho (ve vařených zcela chybí), přesto je vhodné konzumovat ovesnou kaši s mlékem.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...