Sladká kukuřice (kukuřičné palice) se sklízí v červenci až září ve stádiu mléčné zralosti, skladuje se v chladu a co nejdříve se zpracovává.
Zralé klasy se sklízí v červenci až listopadu. Kukuřici lze koupit nejen čerstvou, ale i pouhá zrna jako mražená nebo konzervovaná.
Podle kvality zrna se dělí na
5 základních typů s různým využitím. Některá zrna slouží pro
přímou spotřebu a výrobu mouky, jiná jako potrava
pro dobytek, dále jako
základní surovina pro výrobu škrobu, nebo lisování oleje.
Kukuřici
pukancovou sklízíme plně dozrálou, její využití je pro výrobu popcornu. Naopak
sladká kukuřice je tím typem, kdy se vařené klasy běžně konzumují jako příloha k jídlu nebo samotné a jejíž zrna používáme pro přípravu chutných salátů a teplých jídel.
Kukuřičný olej se používá při výrobě margarínu, majonézy, salátových dresingů, omáček a instantních polévek. Kukuřičné
vlákno je využíváno při výrobě papíru a textilií a rovněž jako zdroj dextrinu, který je potřeba do lepidel, sirupů či piva.
Dextróza je přídavkem arašídové pomazánky, broskví v konzervě, ale i dětské stravy.
Kukuřice obsahuje:
- Vitamíny skupiny B (thiamin, biotin, niacin, kyselinu pantotenovou, listovou)
- Proteiny (bílkoviny)
- Cukry (glukózu)
- Vlákninu (nerozpustnou)
- Nenasycené mastné kyseliny
- Hořčík (Mg)
- Zinek (Zn)
- Selen (Se)
- Železo (Fe)
- Mangan (Mn)
Kukuřice obsahuje
značný podíl cukrů (glukózy), jež jsou zdrojem energie nejen pro naše tělo, ale i mozek. Stimuluje mozkovou činnost, zvyšuje odolnost vůči stresu a podporuje soustředění.
Odvar z listů se používá při problémech s močením.
U dětí předškolního a školního věku a v období dospívání je kukuřice zdrojem energie, ale i látek nezbytných pro zdravý vývoj, jak fyzický, tak mentální.
U dospělých a starších lidí pomáhá udržet kondici a celkovou vitalitu, ne nadarmo se řadí mezi potraviny pro krásu.
Pozitivní vliv kukuřice na naše zdraví:
- okysličuje a podporuje růst buněk
- posiluje srdce
- podporuje krvetvorbu
- udržuje správnou hladinu hormonů
- posiluje imunitní systém
- má pozitivní vliv na plodnost
- zvyšuje pohlavní výkonnost (potenci)
- podporuje látkovou výměnu
- udržuje zdravou pleť, kůži, nehty a vlasy
- zlepšuje výkon mozku, soustředění
- posiluje nervy, odbourává stres
- omlazuje
- zlepšuje náladu
- posiluje svaly
- zlepšuje stav vazivových tkání
Kukuřice má
široké uplatnění i v kuchyni, můžeme ji upravovat mnoha způsoby.
Mladé šťavnaté klasy se dají jíst syrové, a to buď samotné, nebo v zeleninovém salátu, mají velmi příjemnou, nasládlou chuť. Přidávají se do pokrmů asijské a mexické kuchyně, dají se i sterilizovat v octě, podobně, jako okurky.
Zralé, ale přitom ještě neztvrdlé palice sladké kukuřice, které lze koupit jak čerstvé, tak zmražené, jsou výtečnou přílohou k jídlům. Dají se povařit v solené vodě, upravit na páře, péct, nebo grilovat.
Samotná
zrna můžeme připravit stejným způsobem. Běžně je koupíme i mražená, nebo sterilovaná, hodí se do pokrmů z rýže a těstovin, do polévek, salátů, nebo opět jako příloha k masitým pokrmům.