Saturejka zahradní (Satureja hortensis L.)
Saturejka zahradní (lidově např. satorka) je silně aromatická, jednoletá až dvouletá letnička, z čeledi Lamiaceae (hluchavkovité). Rod Satureja zahrnuje asi 30 druhů rostlin, které rostou v mírných a subtropických pásmech obou polokoulí. Saturejka zahradní má přímou lodyhu a dorůstá výšky 20 až 30 cm. Listy jsou čárkovitě kopinaté, zúžené v krátký řapík, celokrajné, tupé, aromaticky nasládlé. Bylina kvete v červnu – září, droboučké květy jsou růžové až nafialovělé, zřídka bílé. Saturejka je koření původem z jihovýchodní Evropy, kde roste divoce na slunných, skalnatých stráních v oblastech kolem Středozemního moře. Tato bylinka byla používána již v 1. století ve středomořské kuchyni (na Balkáně, v Itálii a Francii). Od 9. století si našla své místo i ve staročeské kuchyni (jedna ze složek provensálského koření).

Saturejka je celkem
nenáročná teplomilná rostlina. Při pěstování je důležité hlavně teplo a světlo, nevadí jí sucho, má ráda spíš lehčí půdu. Sklízí se
nať v době květu, tedy několikrát za rok v období červen – září.
Suší se co nejrychleji ve stínu nebo při umělé teplotě do 40°C.
Ve střední Evropě se vyskytují pouze rostliny
pěstované, a to
jednoletá saturejka zahradní (u nás známější) a
víceletá saturejka horská (Satureja montana ). Oba druhy mají intenzivní aroma a obsahují účinné látky, které jsou obsaženy i v eukalyptu a tymiánu.
Saturejka
čerstvá nebo
sušená (chutná ostřeji) se přidává jako
koření do řady pokrmů, a to již od starověku (kořenění masa, zvěřiny, salámů i luštěnin), jelikož podporuje trávení. Pro své účinky se osvědčila zejména do takových jídel, která jsou těžká nebo způsobují nadýmání. Při dietách ji lze použít jako koření
místo pepře.
Saturejka obsahuje:
- silice (asi 0,2%) s karvakrolem, cymolem, tujonem, cineolem – usnadňují trávení
- třísloviny (asi 8,5%) – protiprůjmové účinky
- pryskyřice
- slizy
- minerální látky
Saturejka není jen
kořením, ale je zároveň i
léčivou rostlinou. Na žaludeční problémy je nejlepší
čaj z listů, který odstraňuje poruchy zažívání a ztrátu chuti k jídlu. Tlumí i pocit žízně u diabetiků. Na bolesti v krku se používá
odvar, který má antiseptické účinky. Saturejku
nepoužívejte jako léčivou rostlinu
během těhotenství.
Při
zevním použití přispívá saturejka k hojení ran a také čistí mastnou pleť.
Účinky saturejky:
- zabraňuje nadýmání
- snižuje krevní tlak
- tlumí tachykardii
- je mírně močopudná
- má protiprůjmový účinek
- podporuje chuť k jídlu
- působí protizánětlivě
- má příznivé účinky při průduškovém astmatu
- je považována za afrodisiakum - vyvolává pohlavní svěžest
- má antiseptické účinky
- pomáhá vyhánět střevní parazity
- posiluje organismus
Saturejka
chutná peprně, trochu pálivě a voní velmi kořenitě. Uplatnění
v kuchyni najde díky své výrazné pepřové chuti, a to zejména při přípravě masitým pokrmům, dále se hodí do nádivek, bylinkového másla, luštěninových pokrmů, kapusty, ke kořenění ryb, zvěřiny a masových špízů. Výraznou chuť dodá i
sterilovaným okurkům, zelí a houbám.
Čerstvé lístky jsou výborným doplňkem nejrůznějších salátů.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...