Kardamom, nejen koření, ale i léčivka

Kardamom je voňavé koření získávané ze semen rostlin rodů Elettaria a Amomum z čeledi zázvorovitých. Oba rody jsou původem z Indie. Kardamom je vysoký keř, který má dlouhé kopinaté listy a krátké hrozny květů. Plody jsou malé zelené tobolky, uvnitř kterých je až 20 semínek. Semena se musí sklízet ručně. Tobolky (lusky) Elettaria jsou světle zelené, ale mohou i zbělet. Amomum má lusky větší a tmavě hnědé. Jedná se o třetí nejdražší koření na světě, v ceně na váhu ho předčí pouze vanilka a šafrán. Stačí ho však jen malé množství k vytvoření chutě. Nejlépe se skladuje uvnitř lusku, protože jakmile jsou semínka obnažena nebo namleta, rychle ztrácí svou chuť. Mletí lusků a semen dohromady snižuje jak kvalitu, tak i cenu.

U kardamomu se využívá oddenek, plody a semena, případně éterický olej z nich připravený. Mleté koření se nazývá kardamom, je také jednou složkou indického kari. Semena podporují trávení, stimulují organismus, oddenek zahání únavu a horečku.

Jedná se o obvyklou ingredienci v indickém vaření. Často se také používá při pečení v severských zemích, zejména ve Švédsku a Finsku, kde se používá v tradičních sladkých pokrmech, jako je Julský chléb Julekake, švédský kardemummabullar bochánek a finský sladký chléb pulla. Na středním východě se používá prášek ze zeleného kardamomu jako koření pro sladká jídla, stejně jako tradiční ochucovadlo kávy a čaje. Kardamom je používán pro širokou škálu pikantních jídel. V Asii jsou oba druhy kardamomu široce používané jak ve sladkých, tak pikantních jídlech, zejména na jihu. Oba jsou častými součástmi kořenících směsí, jako je indická či nepálská masala či thajské kari. Zelený kardamom je často používán v tradičních indických sladkostech a v masala chai (kořeněný čaj). Oba jsou také často používány jako příloha v rýži basmati a jiných jídlech.

Samostatná semínka se občas žvýkají a jsou používána v podstatě stejným způsobem jako žvýkačka.

Existují dva hlavní typy kardamomu:


  • Pravý či zelený kardamom - prodává se zelený, bělený nebo sušený na slunci, pochází z druhu kardamovník obecný (Elettaria cardamomum) a dováží se z oblastí od Indie až po Malajsii. Používá se jako koření, žvýkací koření a k léčení, může se také kouřit.
  • Černý kardamom - známý také jako hnědý, je větší, pochází z východního Himaláje z druhu Amomum subulatum a obvykle se pěstuje ve východním Nepálu, Sikkimu a částech oblasti Darjeeling v Západním Bengálsku (Indie) a jižním Bhútánu.

Obě formy kardamomu se používají jako dochucovadla a kuchyňské koření jak do sladkých jídel, tak do likérů, uzenin i jako léčivo.

Kardamom je zdrojem mnoha prospěšných látek, obsahuje:


  • vitamin C
  • vitamíny skupiny B
  • vápník, fosfor, draslík a další minerály
  • omega-3 a omega-6 mastné kyseliny
  • bílkoviny
  • silice - hlavně gingerol, pinen a cineol

Pozitivní vliv pravého kardamomu:


  • napomáhá trávení
  • pomáhá proti žaludečním křečím, nadýmání, pálení žáhy, nevolnosti nebo zácpě
  • dodává chuť k jídlu
  • má antimikrobiální účinky - doporučuje i při zánětech v krku a ústní dutině
  • je silný antioxidant - chrání buňky před poškozením a přispívá k prevenci nádorových onemocnění


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2020 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní