Goji, kustovnice čínská (Lycium chinensis)
Goji jsou plody středně velkého, trnitého keře kustovnice čínské, která patří mezi lilkovité rostliny. Tento keř dorůstá do výšky maximálně 2 - 3 metrů, jeho větve jsou převislé. Kopinaté až vejčité listy jsou na větvích uspořádány jednotlivě i ve svazečcích po třech. O kustovnici čínské se tvrdí, že pochází z podhůří Himálaje, kde dnes také roste, ale ve velkém množství se pěstuje především v severní Číně, v Tibetu a Mongolsku. Podle zeměpisné polohy a klimatu kvete od června do srpna. Má drobné fialové kvítky, které potřebují k opylení hmyz. Plody kustovnice čínské jsou oranžovočervené oválné bobule na dlouhých stopkách o rozměrech přibližně 2,5 cm na délku. Vzhledem se nápadně podobají šípku, chuťově jsou však sladší, bez kyselého dozvuku. Mohou se tudíž konzumovat i čerstvé, svou chutí připomínají brusinky. Sušené vypadají jako větší červené borůvky a dají se přímo konzumovat, podobně jako rozinky.
Při kontaktu čerstvých plodů goji s pokožkou dochází k oxidaci a jejich zčernání. Nesbírají se proto ručně, ale z keřů kustovnice se zralé plody opatrně
setřásají na plachty a následně se
suší v polostínu. Nepoužívá se umělé dosoušení ani žádné chemikálie (síření) či konzervační prostředky. Plody tak neztrácejí svoje výživné hodnoty, lze je přímo konzumovat.
Vynikající účinky goji objevili již staří Číňané před více než dvěma tisíci lety a od té doby jsou goji důležitou součástí tradiční
čínské medicíny. Podporující dlouhověkost, vitalitu a sexuální potenci.
Kustovnice čínská obsahuje:
- aminokyseliny, včetně všech osmi esenciálních aminokyselin
- vlákninu
- vitamíny - velké množství vitaminu C, dále pak B1, B2, B6, E
- karotenoidy
- minerální látky a stopové prvky - např. železo, zinek, měď, selen, vápník, fosfor, germanium
- antioxidanty, které neutralizují volné radikály považované za hlavní příčiny stárnutí organismu a vzniku rakovinného bujení
Pozitivní účinky kustovnice čínské - goji
- posiluje obranyschopnost a imunitu organismu
- neutralizuje volné radikály - účinný antioxidant, zabraňuje poškození buněk a stárnutí organismu
- harmonizuje činnost jater a ledvin – ochraňuje jaterní buňky proti některým chemickým látkám
- zlepšuje krvetvorbu - stimuluje tvorbu červených a bílých krvinek
- pomáhá regenerovat buňky po ozáření X paprsky
- zlepšuje metabolismus tuků
- chrání před onemocněním cukrovkou a kardiovaskulárními chorobami
- podporuje hubnutí
- snižuje pocit únavy
- podporuje činnost střev
- přispívá ke snižování krevního tlaku
- působí proti astmatu a některým druhům alergií - zvlhčuje plíce
- podporuje sexuální funkce
- posiluje zrak - uklidňuje podrážděné oči a zlepšuje ostrost vidění
- omezuje rozšiřování kožních onemocnění, včetně lupénky
- povzbuzuje paměť
- má protizánětlivé, protiplísňové a antibakteriální účinky
Kustovnice čínská se
používá v celé Číně staletí jako omlazující ovoce, jde o nepostradatelný
potravinový doplněk. Je známa svou mnohostrannou
prospěšností na lidský organismus, a to jak v mladém, tak i pokročilém věku.
Nejsou známé žádné negativní vedlejší účinky.
Využití goji v kuchyni. Plody kustovnice čínské se konzumují
samotné jako mimořádně zdravá svačinka, nebo se
přidávají do cereálních směsí, jogurtů, či jako rozinky do koláčů, rýže, salátů. Plody kustovnice lze také přidávat do ovocných
koktejlů, smoothies a šejků, připravuje se z nich
čaj.
Doporučená
denní dávka sušených plodů goji
pro dospělé je 10 - 30 g (malá hrst) v jakékoli úpravě. Pro
děti od 1,5 roku asi polovina dávky pro dospělé a
mladší děti by ji
neměly konzumovat vůbec.
Kustovnici se
nedoporučuje konzumovat těsně před spaním, hrozí nespavost. Ohledně jejího užívání
v těhotenství se názory různí, raději se poraďte s lékařem.
Pokud
užíváte léky na diabetes, vysoký krevní tlak nebo ředění krve, je nutná
konzultace s ošetřujícím lékařem.
Čínskou
specialitou je příprava čaje ze sušených plodů kustovnice, podobně jako to děláme u nás z šípků.
- Plody sušené goji rozdrťte, např. v hmoždíři nebo přes plátno pomocí válečku na nudle a zalijte studenou, nejlépe převařenou vodou. Na 1 šálek vody dejte 1 polévkovou lžící goji.
- Nechte při pokojové teplotě macerovat cca 12 hodin.
- Před použitím nálev opatrně zahřejte na teplotu pro okamžitou konzumaci. Teplota nesmí dosáhnout k varu.
- Přeceďte a dle chuti oslaďte, nejlépe medem.
- Plody lze po vyluhování sníst.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...