Maliny - maliník obecný
Maliník obecný je vytrvalý keř s plazivým kořenem z čeledi růžovitých. Lístky jsou obvykle na spodu běloplstnaté a na řapíku jsou slabounké ostny. Přestože se maliník poprvé objevuje na zahradách u lidských příbytků již někdy ve čtvrtém nebo pátém století, první oficiální zmínky o něm jsou až z konce 16. století. Maliník najdeme na lesních pasekách, v křovinách, pro své plody je oblíbeným pěstovaným keřem. Kvete v květnu a v červnu, květy jsou bílé. Plodem je malina, což je souplodí peckoviček, v době zralosti je červená a sbírá se jako ovoce. Maliník má podobné účinky jako ostružiník, nejlépe se mu daří na slunných stanovištích s dostatkem vláhy. V době květu a nasazování plodů však nesnáší půdy trvale přemokřené. Antičtí lékaři malinovou šťávu z plodů používali hlavně při obtížích s trávením.
Díky dlouhodobému
šlechtění lze dnes pěstovat maliny bílé, žluté, růžové, červené i červenofialové barvy, a to různých velikostí i rozličných chutí. Dokonce byl vyšlechtěn i
dvakrát plodící maliník.
Maliníkové listy se používají hlavně
vnitřně. Sbírají se v období od května do srpna, kdy jsou stále mladé a svěží. Správně usušený maliníkový list si zanechává svoji přirozenou
zelenou barvu. Má slabý zápach a chuť poněkud
trpkou a nahořklou.
Nálev z maliníkových listů má účinky
močopudné, svíravé, uvolňuje křeče, stimuluje hladkou svalovinu trávicí trubice a
podporuje trávení. Dále ho lze využít
při kašli a nachlazení a k podpoře snižování teploty. Maliníkové listy slouží hlavně jako součást různých
čajových směsí, a to hlavně pro zlepšení chuťových vlastností, do některých čajových směsí se listy fermentují.
Zevně lze maliník v lidovém léčitelství použít ke
kloktání při zánětech dutiny ústní a hltanu, používá se i na hojení
kožních onemocnění.
Maliníkové listy obsahují:
- třísloviny
- silice
- organické kyseliny
- flavonoidy
- vitamíny
- minerální látky
Plody maliníku - maliny obsahují:
- karotenoidy – např. provitamin A slouží jako přírodní prostředek proti očním obtížím a je zároveň i antioxidant
- sacharidy
- vitamíny – např. vitamin C, který posiluje obranyschopnost, dále vitamíny skupiny B (B7 – Biotin důležitý pro stavbu buněk, přispívá k vývoji zdravé pružné kůže a vlasů), vitamin E
- minerální látky – např. vápník, zinek
- organické kyseliny
- třísloviny
- pektin
Vliv malin na naše zdraví:
- pomáhají při cukrovce
- blahodárně působí na poruchy zraku
- zmírňují revmatismus
- podporují trávení, zlepšují chuť k jídlu
- pomáhají při průjmu
- odvodňují
- uvolňují křeče při chorobách žlučníku
- snižují vysoké horečky, zvláště u malých dětí
- zmírňují hemoroidy
- doporučují se při kornatění tepen
- pomáhají při astmatu
- léčí akné a kožní onemocnění
Maliny je nejlepší konzumovat hned po natrhání, neboť velmi rychle
ztrácejí na kvalitě a dlouho nevydrží ani v lednici.
V kuchyni je můžeme čerstvé použít na zdobení různých ovocných pohárů a dezertů, připravují se z nich ale i šťávy, sirupy, ovocná vína či marmelády. Dají se dobře
i kompotovat.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...