Vitamin B13 (kyselina lipoová)
Kyselina lipoová je rozpustná pouze v tucích, přestože ostatní vitamíny skupiny B, kde byla původně i zařazena, jsou rozpustné ve vodě. Organismus si je schopen vitamin B13 sám vyrobit, ale jeho zásoba není postačující. Patří k nejdůležitějším antioxidantům, chrání buňky před působením volných kyslíkových radikálů, podporuje látkovou výměnu.
Vitamin B13 pomáhá buňkám dýchat, je
důležitý pro krvetvorbu a ukládání genetické informace,
správnou funkci nervové soustavy, mozku, srdce, jater, očí. Předepisuje se diabetikům, neboť
zvyšuje účinek inzulínu a tím zlepšuje příjem glukózy do buňky.
Kyselina lipoová má
pozitivní vliv na vývoj šedého zákalu, spolu s dalšími vitamíny jako je cholin a potravinový doplněk lecitin,
pomáhá udržovat paměť při Alzheimerově chorobě.
Zmírňuje projevy některých onemocnění (chronický únavový syndrom, ..).
Zdrojem kyseliny lipoové jsou:
- játra
- ledvinky
- maso
- brambory
- pivovarské kvasnice
- kořenová zelenina
- některé druhy ovoce
Díky nestabilitě vitaminu B13 je jeho
získání z potravy poměrně složité a mnohdy nepostačující. Při tepelné úpravě
dochází vlivem varu a denního světla
k jeho rozkladu.
Nedostatek kyseliny lipoové se projevuje:
- únavou
- slabostí
- zadržováním vody v organismu
- poškozením nervové soustavy
- poškozením mozku, srdce
Vzhledm ke komplikovanému získání vitaminu B13 z potravy je
jeho nedostatek poměrně častý, ale nepřináší vážné komplikace, jelikož samotná spotřeba tohoto vitaminu není příliš vysoká.
Akutní
nedostatek se může projevit záněty nervů, zpomalením akce srdeční. Nedostatkem jsou
ohroženi především diabetici, osoby s jaterním onemocněním, konzumenti alkoholu a kuřáci.
Jak kyselinu lipoovou užívat:
Doporučené dávkování, pokud možno z vyvážené stravy, se pohybuje v rozmezí
od 50 do 150 mg denně u dospělých jedinců. Při specifických onemocněních je vhodné dávky navýšit na rozmezí od 100 do 200 mg, a to 3x denně ve vhodných potravinových doplňcích.
U citlivých jedinců může vysoká dávka kyseliny lipoové
způsobit kožní vyrážky nebo mírné zažívací potíže.
I když
předávkování tímto vitaminem
nebylo dosud v běžně dostupné literatuře popsáno, je vhodné dávkování tohoto vitaminu v potravinových doplňcích vždy
předem konzultovat s ošetřujícím lékařem!
Sdílet na: