Řeřicha setá (Lepidium sativum)
Řeřicha pochází z Přední Asie, kde byla pěstována již před tisíciletími. Pravděpodobně již v době antiky se rozšířila do celého Středomoří, dnes roste po celém světě. Pěstuje se jako jednoletá. Pokud bychom ji neseřezávali, dorostla by do výšky cca 30 - 50 cm. Má zelené lístky a v létě vykvétá něžnými, bílými až červenavými květy.
V drobounkých řeřichách je neuvěřitelný
zdroj zdraví. Dříve se jako
léčivá bylina pěstovala na záhonech. Sbírala se mladá kvetoucí řeřicha a ze sušených rostlin se připravovaly
čaje i masti.
Nyní se nejčastěji pěstuje doma v malých miskách. Roste opravdu velmi rychle, nevadí jí ani zhoršené světelné podmínky během krátkých zimních dnů. Lze ji tedy pěstovat
po celou zimu a zajistit si tak pravidelný přísun čerstvých
vitamínů a minerálů.
Řeřicha setá obsahuje:
- vlákninu
- hořčičné oleje
- vitamin A
- beta karoten
- vitamin C
- vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6)
- vitamin E
- vitamin K
- draslík
- sodík
- vápník
- železo
- fosfor
- jód
Pozitivní vliv řeřichy seté:
- čistí krev
- upravuje poruchy krvetvorby
- posiluje imunitu
- zlepšuje trávení
- čistí ledviny a močové cesty (je močopudná)
V kuchyni se čerstvá řeřicha používá hlavně do salátů, polévek nebo pomazánek.
Nahořklá chuť čerstvých lístků, podobná chuti ředkviček, se výborně hodí k vaječným pokrmům nebo tvarohu. Vhodná je i do sendvičů nebo na chleba s máslem, či se sýrem.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...