Vína
Vína patří mezi oblíbené nápoje s využitím i pro slavnostní příležitosti. Skladují se v ležaté poloze ve sklepích se stejnoměrnou temperaturou. Víno nikdy nesmí přijít do styku s kovem, jinak se znehodnocuje.
Právem hosta je provést
degustaci vína (ochutnání), kdy se
hodnotí barva, čirost, vůně a chuť vína. Roli degustátora může plnit i žena.
Po souhlasu se víno
nalévá podle společenského pořadí od nejčestnější osoby,
nakonec se dolévá hostiteli. Zbytek vína s lahví vložíme
do chladiče a přeložíme přes hrdlo plátěný ubrousek.
Víno se
nalévá z výšky asi 5 cm do středu skleničky za účelem provzdušnění. Nalévání
končí asi 1 cm od okraje skleničky pootočením láhve mírně vpravo, aby nedošlo ke stékání kapek po láhvi nebo potřísnění ubrusu.
Ten, kdo otevírá láhve, musí umět
zacházet s vývrtkou.
Dolévání vína je předmětem diskusí. Moderní pravidla dolévání nevyprázdněné skleničky
povolují, neboť dolitím bílého vína se obsah skleničky osvěží a dolitím červeného vína nemůžeme kvalitu vína snížit. Je tedy
na hostiteli, jak se rozhodne, ale nechává se to i na společnosti a momentální náladě.
Podle obsahu cukru dělíme vína na:
- suchá
- polosuchá
- polosladká
- slazená
Vína se vyrábějí:
- bílá
- růžová
- červená
- medicinální (s léčivými bylinami)
- šumivá
Více informací najdete v naší speciální sekci
Vína.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...