Japonské a čínské jídelní hůlky (japonsky hashi)

Jídelní hůlky lze dnes zakoupit nejen ve specializovaných internetových obchodech, ale díky rozšíření japonské a čínské kuchyně můžeme hůlky najít i v regálech s příbory v hypermarketech. Hůlky se vyrábějí z různých materiálů (dřeva, kostí, kovu), nejčastěji narazíte na hůlky z bambusu. Cena se pohybuje od 5 Kč u nejlevnějších jednorázových modelů až po 100 Kč u lakované varianty.

Čínské a japonské jídelní hůlky se od sebe liší délkou, čínské jsou zpravidla delší než japonské, ty jsou naopak subtilnější.

Technika jídla je ale v obou případech shodná. Z hůlek se vytváří jakési kleště, s jejichž pomocí se potrava vkládá do úst.

Tvar jídelních hůlek:


  • svrchní část hůlky - výrazně silnější, hranatý (čtverhranný tvar)
  • spodní část hůlky - tenčí kulatý (čínské hůlky), nebo špičatý (japonské hůlky)

Jak správně používat jídelní hůlky:


  • Ke konzumaci jídla hůlkami potřebujeme pouze jednu ruku, zpravidla je držíme v pravé ruce, a to spíš na konci než uprostřed. Silnější konce hůlek jsou u sebe.
  • Spodní hůlka je nepohyblivá, měla by být v úžlabí mezi palcem a ukazovákem, opírá se o spodní část kloubu palce a prsteníkem ji ke kloubu silně přitlačujeme.
  • Položení svrchní, pohyblivé, hůlky je mezi palcem a špičkou druhého a třetího prstu. Hůlku držíme stejně jako bychom drželi tužku. Pomocí svrchní hůlky, kterou pohybujeme, přichytáváme kousky jídla.
  • Použité hůlky nikdy nepokládáme na stůl. Položíme je buď na chopsticks rest (různě tvarovaná podložka např. ze dřeva, kamene, skla a podobně), kobylky, nebo do misky. Tyto podložky nebo nádoby jsou umístěny vždy nalevo od talíře a zabraňují ušpinění ubrusu či kutálení hůlek po stole.
  • Hůlky do misky s jídlem nezapichujeme, je to hrubě nezdvořilé.
  • Hůlkami neťukáme o nádobí, stůl ani jednou hůlku o druhou.
  • Sousto je třeba vybrat ještě před ponořením hůlek do nádoby, jídlo se hůlkami nepřehrabuje ani nemíchá, pouze ho jimi uchycujeme.
  • Jednotlivá sousta se odebírají shora, sousto, kterého jsme se hůlkami dotkli, také nabereme.
  • Jídelní hůlky neolizujeme.
  • Hůlkami neukazujeme kolem sebe.
  • Držení hůlek v pěsti je chápáno jako výhružné gesto.
  • Zapichování hůlek do rýže je hrubá nezdvořilost, neboť tímto způsobem se rýže obětuje zesnulým.
  • Podle čínské etikety nechat jídelní hůlky v misce rozevřené do tvaru písmene "V" je nezdvořilé, neboť tento tvar je považován za symbol smrti.
  • Překládání jídla jiným osobám vlastními hůlkami je tabu, toto gesto je vyhrazené pouze pro přenášení kostí po kremaci pozůstalými.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní