Do kastrolku s 2 dl mléka nasypeme 100 g mletého máku a za stálého míchání zahřejeme. Povaříme krátce, asi 2 minuty.
Přendáme na talíř a necháme vychladnout.
Postup přípravy - drobenka
Do hlubokého talíře nebo misky dáme změklé máslo, cukr, mouku a vidličkou vše spojíme.
Nakonec vmícháme mletý mák.
Postup přípravy - těsto
Nejprve si ušleháme sníh ze 3 bílků.
V další nádobě utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky.
Dále již nepracujeme s mixérem, ale jen lehce vmícháme vychladlou makovou směs, mouku s kypřícím práškem a tuhý sníh. Pokud by se nám zdálo těsto příliš tuhé, můžeme zapracovat trochu vody.
Těsto vylijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou nebo můžeme použít pečící papír.
Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Klademe hustě na těsto.
Nakonec posypeme připravenou drobenkou a pečeme v troubě při teplotě cca 160°C, dokud těsto po okrajích nezezlátne.