Tvarem pomelo připomíná něco
mezi koulí a vejcem, dužina je světlá a obalená velkým množstvím tuhé
bílé tkáně. Je ceněno pro svoji
jemnější chuť oproti grepu.
Plody jsou obvykle
světle zelené nebo žluté, zatímco jejich jedlá dužina je bílá, vzácněji růžová až do červené.
Dužina pomela je, stejně jako u jiných citrusů, rozdělená na několik měsíčků potažených membránou. Ta není jemná, jako u většiny příbuzného ovoce, ale docela
tuhá, je třeba ji
odloupnout a vyhodit.
Jde o jeden z druhů ovoce
s nejnižší energetickou hodnotou, přesto jde o
výživově hodnotnou potravinu, a to díky obsahu
vitamínů a minerálů.
Jak poznáte u pomela zralost? Pomela
dozrávají až při převozu. Má-li ovoce nazelenalou barvu, bude ještě potřebovat trochu času.
Žlutější pomela jsou sladší, některá mají dokonce naoranžovělý odstín. Také je vhodné zkontrolovat, zda
slupka není svraštělá nebo prasklá. Osychání má bránit plastový obal. Pomelo prodávané bez obalu však není nutně oschlé.
Pomelo obsahuje:
- vitamin A
- vitamin C - působí i jako antioxidant, zvyšuje aktivitu bílých krvinek a napadá volné radikály, které mohou poškodit organismus
- vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6, B12)
- draslík
- hořčík
- vápník
- zinek
- železo
- měď
- mangan
- fosfor
- rozpustnou vlákninu
- velký podíl vody
- bílkoviny
- antioxidanty - lykopen, naringenin a naringin - protizánětlivé
Ve 100 g pomela se skrývá 257 mg draslíku.
Draslík funguje jako vazodilatátor, což znamená, že
uvolňuje napětí cév a
podporuje zvýšený krevní oběh a okysličení orgánů. Tím následně
snižuje zátěž srdce, a tak snižuje riziko infarktu a mrtvice.
Velké množství
vitaminu C v pomelu také, mimo jiné,
zmírňuje proces stárnutí, jelikož napadá volné radikály, které způsobují degradaci kůže, což má za následek příznaky předčasného stárnutí, jako jsou
vrásky, povislá kůže a stařecké skvrny.
Pomelo má velmi pozitivní účinky na naše tělo:
- zvyšuje imunitu - pomáhá bojovat s infekcemi, které vedou k nachlazení, kašli a horečkám
- napomáhá při hubnutí - má velmi málo sacharidů a téměř žádný tuk, obsahuje enzym „spalující tuky“, který přispívá k redukci hmotnosti
- posiluje srdce - pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů
- potlačuje chuť k jídlu
- pomáhá při trávení - má více než pětinu doporučeného denního příjmu vlákniny, zajistí tak hladký průchod tlustým střevem, eliminuje nadýmání, plynatost, zácpu i průjem
- reguluje krevní tlak
- zpomaluje stárnutí - antioxidanty pomáhají udržet mladistvý vzhled
- snižuje vylučování inzulinu - vhodné při udržování hladiny cukru v krvi u lidí s cukrovkou
- pomáhá vstřebávat železo
Pomelo a grep někteří lidé snášejí lépe než pomeranče, ale není to pravidlem.
Při přejedení pomelem
hrozí mírné podráždění žaludku.
Vyhýbat by se mu měli jedinci při
histaminové intoleranci, stejně tak jako jiným citrusům a lidé
užívající některé léky a drogy. Pomelo a grep se
nesmí jíst, pokud
užíváte sedativa, antidepresiva, antihistaminika i léky na cholesterol (statiny). Někdy toto ovoce může způsobit
neúčinnost léku, při některých kombinacích může pomelo způsobit
vedlejší účinky. Pokud si nejste jistí, jestli můžete pomelo konzumovat,
zkonzultujte to se svým lékařem.