Pomelo

Pomelo je největším citrusovým ovocem na světě, což rostlina svým latinským názvem citrus maxima napovídá. Do svých velkých plodů není vyšlechtěné, tyto citrusové plody mohou vážit až 5 kg. Průměrně velké pomelo v obchodě se váhově pohybuje okolo 1 000 g. Pomelo není grapefruit, má však ke známějšímu grapefruitu vzhledově i chuťově blízko, také nutriční hodnoty jsou velmi podobné.

Historie pomela trvá již několik stovek let, ale na náš trh dorazilo nedávno. Teplé a vlhké klima je zvláště příznivé pro růst a plodnost stálezelených pomel. Rodiště těchto citrusů není jednoznačné, ale objevily se na Barbadosu, na říčním pobřeží ostrovů Havaj, Tonga i Fidži. Nyní jsou převážně pěstována v Číně, jako zemědělská plodina i v mnoha dalších zemích Asie a Indonésie. Za příznivých podmínek sklidí zemědělci dvě úrody ročně. Úplné dozrání plodů trvá 5 měsíců. Pokud dospělý strom dorůstá výšky až 15 metrů, pak velkoodrůdové druhy udržují ovoce na větvích, z nichž každá táhne až 10 kg.

obrázek ke článku Pomelo

Tvarem pomelo připomíná něco mezi koulí a vejcem, dužina je světlá a obalená velkým množstvím tuhé bílé tkáně. Je ceněno pro svoji jemnější chuť oproti grepu. Plody jsou obvykle světle zelené nebo žluté, zatímco jejich jedlá dužina je bílá, vzácněji růžová až do červené. Dužina pomela je, stejně jako u jiných citrusů, rozdělená na několik měsíčků potažených membránou. Ta není jemná, jako u většiny příbuzného ovoce, ale docela tuhá, je třeba ji odloupnout a vyhodit.

Jde o jeden z druhů ovoce s nejnižší energetickou hodnotou, přesto jde o výživově hodnotnou potravinu, a to díky obsahu vitamínů a minerálů.

Jak poznáte u pomela zralost? Pomela dozrávají až při převozu. Má-li ovoce nazelenalou barvu, bude ještě potřebovat trochu času. Žlutější pomela jsou sladší, některá mají dokonce naoranžovělý odstín. Také je vhodné zkontrolovat, zda slupka není svraštělá nebo prasklá. Osychání má bránit plastový obal. Pomelo prodávané bez obalu však není nutně oschlé.

Pomelo obsahuje:


  • vitamin A
  • vitamin C - působí i jako antioxidant, zvyšuje aktivitu bílých krvinek a napadá volné radikály, které mohou poškodit organismus
  • vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B6, B12)
  • draslík
  • hořčík
  • vápník
  • zinek
  • železo
  • měď
  • mangan
  • fosfor
  • rozpustnou vlákninu
  • velký podíl vody
  • bílkoviny
  • antioxidanty - lykopen, naringenin a naringin - protizánětlivé

Ve 100 g pomela se skrývá 257 mg draslíku. Draslík funguje jako vazodilatátor, což znamená, že uvolňuje napětí cév a podporuje zvýšený krevní oběh a okysličení orgánů. Tím následně snižuje zátěž srdce, a tak snižuje riziko infarktu a mrtvice.

Velké množství vitaminu C v pomelu také, mimo jiné, zmírňuje proces stárnutí, jelikož napadá volné radikály, které způsobují degradaci kůže, což má za následek příznaky předčasného stárnutí, jako jsou vrásky, povislá kůže a stařecké skvrny.

Pomelo má velmi pozitivní účinky na naše tělo:


  • zvyšuje imunitu - pomáhá bojovat s infekcemi, které vedou k nachlazení, kašli a horečkám
  • napomáhá při hubnutí - má velmi málo sacharidů a téměř žádný tuk, obsahuje enzym „spalující tuky“, který přispívá k redukci hmotnosti
  • posiluje srdce - pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů
  • potlačuje chuť k jídlu
  • pomáhá při trávení - má více než pětinu doporučeného denního příjmu vlákniny, zajistí tak hladký průchod tlustým střevem, eliminuje nadýmání, plynatost, zácpu i průjem
  • reguluje krevní tlak
  • zpomaluje stárnutí - antioxidanty pomáhají udržet mladistvý vzhled
  • snižuje vylučování inzulinu - vhodné při udržování hladiny cukru v krvi u lidí s cukrovkou
  • pomáhá vstřebávat železo

Pomelo a grep někteří lidé snášejí lépe než pomeranče, ale není to pravidlem. Při přejedení pomelem hrozí mírné podráždění žaludku. Vyhýbat by se mu měli jedinci při histaminové intoleranci, stejně tak jako jiným citrusům a lidé užívající některé léky a drogy. Pomelo a grep se nesmí jíst, pokud užíváte sedativa, antidepresiva, antihistaminika i léky na cholesterol (statiny). Někdy toto ovoce může způsobit neúčinnost léku, při některých kombinacích může pomelo způsobit vedlejší účinky. Pokud si nejste jistí, jestli můžete pomelo konzumovat, zkonzultujte to se svým lékařem.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Pomelo


(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní