Goji, kustovnice čínská (Lycium chinense)
Kustovnice čínská, známá také jako goji [godži], se používá v celé Číně po staletí jako omlazující ovoce. Jde o mrazuvzdorný, opadavý, trnitý keř z čeledi lilkovitých. Dorůstá do výšky až 2 - 3 metry. Na převislých větvích rostou drobné lístky. Květy jsou oboupohlavní, hvězdicovité, drobné. Kvete od června do srpna, květy mají bílo-fialovou barvu. Mezi původní oblasti jejího výskytu patří jižní Čína, Tibet a Mongolsko, postupně se rozšířila i do dalších částí Asie. Rod kustovnice zahrnuje asi 80 druhů. Je rozšířen v mírném pásu a subtropech zejména v jižní části Jižní Ameriky a v jižní Africe, v menší míře i v mírných oblastech Asie a Evropy. Provincie Nixgxia v Číně patří mezi nejkvalitnější producenty. Důvodem je nejspíš specifické klima podhůří Himalájí a dostatek kvalitní, velmi úrodné půdy. Název Goji Berry s největší pravděpodobností pochází z oblasti Gojal, kde kustovnice vždy v hojnosti rostla. Kustovnice plodí druhým až třetím rokem. Plodem jsou oranžovo-červené, 2 - 3 cm velké, bobule, které se vzhledem podobají šípkům. Jelikož dozrávají až později, je vhodné kustovnici vysazovat na slunná teplá místa, aby mohly plody dozrát. Zralé plody jsou sladké a velmi chutné.
Kustovnici lze využít k celkové
podpoře našeho organismu, k
doplnění vitamínů a minerálů, nebo jen jako zdravou
pochutinu, kterou obohatíme svůj jídelníček.
Tradiční čínská medicína (TCM) řadí kustovnici mezi
zdroje vitality a dlouhověkosti, je považována za posilující prostředek podporující imunitní systém. V oblastech, kde je kustovnice tradičně pěstována a je součástí běžného jídelníčku, se skutečně traduje
nejvyšší průměrný věk dožití místních obyvatel.
První písemné zmínky o užívání kustovnice pocházejí z let vlády
císaře Šen-nunga (2737-2697 př. n. l.), který zařadil kořen kustovnice mezi tzv. výjimečná dřeva. V období dynastie Ming (1368–1644) byla kustovnice čínská lékaři předepisována jako prostředek na
kožní onemocnění a revmatismus. Další účinky popsal lékař Li Š-čen (1518–1593), který
dlouhověkost obyvatel vesnice Nan – čchiou vysvětloval právě pravidelným pitím vína z kustovnice čínské.
Goji můžeme zařadit mezi
adaptogeny, tedy přírodní látky, které pomáhají
překonat stres a únavu,
zvyšují odolnost proti nemocem, včetně rakovině.
Plody kustovnice čínské obsahují:
- karotenoidy - včetně betakarotenu, zeaxantinu a luteinu
- betain - umožňuje zadržování vody v buňkách, takže účinně chrání před dehydratací, podporuje činnost enzymů, které zajišťují štěpení bílkovin na aminokyseliny, čímž podporuje trávení
- β-sitosterol, kumarin
- lykopen
- zeaxantin
- aktivní polysacharidy
- vitamíny B1, B2, B6, C, E
- aktivní polysacharidy
- peptidoglykeny
- 18 aminokyselin z 20 v přírodě se vyskytujících, včetně esenciálních aminokyselin - např. kyselina linolová, palmitová, myristová
- 21 stopových minerálů, mezi nimi např. - zinek, selen, železo, vápník, draslík, měď, fosfor, germanium
- vlákninu
- cukry
- bílkoviny
Pozitivní vliv kustovnice čínské:
- posiluje obranyschopnost a imunitu
- má protinádorové účinky
- snižuje hladinu škodlivého krevního cholesterolu LDL
- zpomaluje proces stárnutí - zdroj antioxidantů, ochrana a redukce rizika buněčného poškození volnými radikály, což je jeden z důvodů stárnutí organismu, zpomalení stárnutí kůže a dalších orgánů
- chrání a posiluje zrak - zlepšuje vidění ve tmě, zmírňuje šeroslepost, léčí zánět spojivek
- snižuje krevní tlak
- snižuje hladinu cukru v krvi
- zlepšuje krvetvorbu - podporuje tvorbu červených i bílých krvinek, působí jako prevence obranyschopnosti organismu
- pomáhá při chudokrevnosti
- podporuje zpevnění šlach, nehtů a vlasů
- působí na regeneraci jaterních buněk, čímž zlepšuje činnost jater
- zlepšuje funkci ledvin
- čistí krev
- podporuje sekreci růstového hormonu
- zlepšuje paměť
- podporuje dobré trávení
- zvlhčuje plíce, čímž působí proti astmatu a některým druhům alergií
- podporuje sexuální funkce - napomáhá sexuální potenci a plodnosti
- pomáhá při kožním onemocnění
V Číně se konzumují plody kustovnice nejen
čerstvé bez další úpravy, ale i
sušené, nakládané nebo jako součást masitých pokrmů a polévek. Ze semínek obsažených v plodech goji se lisuje unikátní
olej.
Tradiční je příprava
čaje z bobulí i listů a známé je i
víno z kustovnice.
U nás se nejčastěji můžeme setkat s kustovnicí
sušenou (bobule nebo prášek z plodů) nebo se
100% šťávou z plodů. Sušené plody lze přidávat do různých pokrmů, jako jsou jogurty, müsli, saláty, buchty.
Doporučené dávkování
- Jedna hrst plodů denně (20 - 50 g). Hrst plodů si ale rozdělíme do 3 denních dávek. Hrst funguje jako univerzální dávkování pro všechny členy rodiny (dítě = jeho dětská hrst).
- Těhotné a kojící ženy by se měly o konzumaci vždy předem domluvit s ošetřujícím lékařem.
Při
nadměrném užívání může dojít k
projímavým účinkům. Tělo tak reaguje na dostatečné množství vitamínů a minerálních látek v těle a přebytek se snaží vyloučit. V případě průjmu tedy na čas
vynechejte konzumaci kustovnice, nebo
snižte dávkování.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...