Pistácie pravá – řečík (Pistacia vera L.)
Pistácie je velmi stará kulturní rostlina z čeledi ledvinovitých (Anacardiaceae). Je to peckovice, nejstarší zmínky o jejím pěstování pocházejí z Persie z doby 3 000 let př. n. l.. I když domovem pistácií je střední a západní Asie, z oblasti svého původu se vlivem mnoha staletí rozšířily až do Turecka, Iránu, Itálie, Sýrie, Řecka, Tuniska, Kalifornie a jiných zemí. Pistácie, nebo-li řečíky, jsou cizosprašné, opadavé (některé druhy pistácie jsou i stálozelené) stromy, dorůstající výšky 9 – 10 metrů. Mají šedou kůru a šedozelené, jemně pýřité, lichozpeřené listy. Nejsou příliš náročné na půdu, ale jsou citlivé na chlad, v našich podmínkách je pěstovat nelze. Pistácie kvetou v období červenec – srpen. Tenké zelené oplodí skrývá plod (oválnou pecku) o velikosti cca 2,5 cm s tenkou a hladkou, dvoudílnou skořápkou, ve které je drobné, zeleně zbarvené semeno, bohaté na olej. Doba sklizně je září – říjen. Pistácie jsou nejen lidmi ceněnou pochotkou, ale bývají oblíbenou potravou i ptáků a drobných savců.
Pistácie patří k nejdražším ořechům,
charakteristickou chuť získávají pražením a solením. Správně skladované pistácie jsou velmi
prospěšné pro naše zdraví. Platí pravidlo, čím zelenější plod, tím
kvalitnější zboží.
Jelikož hrozí u pistácií, podobně jako u podzemnice olejné (buráků) a para ořechů,
napadení plísněmi a aflatoxiny (prudký jed některých plísní, který je v nadlimitním množství karcinogenní), podléhá jejich dovoz pečlivé hygienické
kontrole.
Pistácie obsahují:
- tuky 55%
- bílkoviny 20%
- sacharidy 15%
- vlákninu
- omega-9 nenasycené mastné kyseliny
- fytosteroly
- provitamin A
- vitamíny skupiny B (B1, B2, B3)
- vitamin E
- hořčík
- vápník
- zinek
- draslík
- mangan
- železo
- fosfor
- selen
- měď
Pistácie, nazývané i zelené mandle, se
konzumují čerstvé, sušené, pražené, solené nebo se z nich získává olej. Jejich pravidelná konzumace (stačí malé množství) pomáhá
posilovat nervový systém.
Pistácie a naše zdraví:
- snižují krevní tlak
- redukují nebezpečný krevní cholesterol (LDL)
- působí jako antioxidant - chrání organismus před vznikem některých druhů rakoviny
- posilují nervový systém
Z čerstvých pistácií se vyrábí zmrzliny, moučníky (známý je středomořský recept na moučník typu baklava), přidávají se do různých sladkých, ale i pikantních pokrmů.
Opražené chutnají v nádivkách a salátech.
Sdílet na:
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...