Komentáře ke článku: Pohanka obecná

Pohanka se podle způsobu využití řadí k obilninám. Botanicky jde však o jednoletou rostlinu dvouděložní z čeledi rdesnovitých, která má podobně moučná zrna jako obilí. Je však naprosto hypoalergenní, vhodná i pro celiaky (bezlepková dieta). Je to stará kulturní plodina pocházející z jihovýchodní Asie, z oblasti Himalájí. Do Evropy se dostala pravděpodobně s mongolskými a tatarskými nájezdníky. Místní obyvatelstvo je označovalo jako pohany a odtud současný název pohanka. Ve 14. století patřila k tradičním pokrmům chudších vrstev Slovanů. Pro pěstování pohanky jsou vhodné půdy lehčí až střední, dobře zásobené živinami a vláhou. Je to nenáročná rostlina, kterou nenapadají škůdci a choroby. Vysévá se přímo do záhonů, a to nejčastěji v květnu, při příznivých klimatických podmínkách i v dubnu. Lodyha je vzpřímená a dutá, dorůstá výšky cca 1 metru. Na jedné rostlině je až 2 000 květů, plodem je nažka s ostrými hranami. Pohanka se sklízí koncem léta. Nevýhodou je nerovnoměrné dozrávání nažek.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Vložení nového komentáře
Diskuzní příspěvek může vložit pouze registrovaný (registrační formulář) a aktivně přihlášený uživatel (přihlásit se).

(c) Naše výživa, 2010-2023 - Provozní podmínky serveru - Použití cookies - Kontakty    Zobrazit verzi: Klasická | Mobilní