Opylování vanilky je jednou z nejdůležitějších věcí pro její úspěšné pěstování. Vanilkové květy se otevírají na velmi krátkou dobu, která je mnohdy kratší než 1 den. V Mexiku květy opylují malé
včelky rodu Melipona, plantáže vanilky jinde na světě se
opylují uměle. U nás prodávaná vanilka jsou plody popínavé rostliny
Vanilla planifolia, která dosahuje výšky až
15 metrů. Ke svému růstu potřebuje podporu, proto se šplhá po tropických stromech. Rostliny začínají
plodit až v třetím roce, na jednom stanovišti se tyto rostliny pěstují až dvanáct let. Jde o jednoděložné rostliny z
čeledi vstavačovitých. Plody, vanilkové lusky, které jsou 10 – 20 cm dlouhé, obsahují vanilin. Sbírají se ještě zelené, několikrát se suší, fermentují. Sušené
plody (tobolky) mají hnědou až černou barvu a mají charakteristickou vůni. Nejlepší tobolky jsou pokryty bílými krystalky vanilinu, což je mnohdy chybně považováno za plíseň.
Květ je symetrický, s dlouhým trubkovitým pyskem po okraji zdobeným prodlouženými výrůstky. Hroznovité květenství nese až dvanáct vonných, velmi krátce kvetoucích květů, jež se ráno otevírají a ve druhé polovině dne již začínají uvadat.
Barva květu je bílá, žlutá/zlatá, zelená.
Vanilka se
používá zejména jako koření v
potravinářském průmyslu a v
parfumerii.
Vanilka pravá obsahuje:
V lidovém léčitelství u nás nemá vanilka velkou tradici. Ve státech původu se používá nejčastěji ve formě lihové
tinktury při stavech
nervového vyčerpání - podrážděnosti, depresi a hysterii.
Příprava tinktury z vanilky pravé:
- 1 tobolku vanilky louhujeme po dobu 14 dní v 0,3 l lihu.
- Užíváme 2x denně 1 kávovou lžičku.
V potravinářském průmyslu a v kuchyni se používá vanilka jako přísada do sladkých jídel, především moučníků, čokolád, zmrzlin a pudinků. Je také součástí řady
alko i nealko nápojů. Bohužel se dnes používá k ochucení výrobků z 90%
syntetický vanilin, který je daleko levnější. Umělý vanilin má sice vůni výraznější, avšak aroma je těžší a má nepříjemnou pachuť.
Nejběžnější použití vanilky pravé v domácnosti je
vložení lusku do sáčku s cukrem. Cukr se provoní, vůně vydrží poměrně dlouho. Vanilku můžeme použít opakovaně.